Idén is elindította országos benchmark felmérését a Behaviour magazin és a Valoro Consulting. A HR Radar a 2023-ban várható kihívásokat vizsgálja, amelyek stratégiai fontosságúak lehetnek a hazai vállalatok és döntéshozóik számára.

A felmérésben megkérdezett 287 HR-szakember és vezető véleménye alapján

az idei év legnagyobb kihívása az ár-bér spirál okozta feszültségek megoldása lesz, amellyel a cégek közel 70 százaléka küzd.

Ugyanakkor a munkaerőhiány még mindig sújtja a cégeket, ezért az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a munkaerőmegtartás lesz.

Már a munkaerő megtartása vált kulcskérdéssé

A munkaerő megtartására sokkal nagyobb fókuszt fognak tenni a vállalatok, mint az eddigiekben. A Magyarországon továbbra is fennálló munkaerőhiány miatt a nagyobb foglalkoztatók ugyanis jellemzően egymástól szívják el a munkaerőt. Bővebben>>>

Minden második cég megreformálja bérezési rendszerét

munkaerőhiány leküzdése érdekében a felmérés alapján minden második cég készül átalakítani a bérezési rendszerét

A cégek jóval nagyobb aránya (46 százaléka) tervez bővüléssel, mint leépítéssel a következő 12 hónapban, 33 százalékuk pedig minőségi cseréket tervez.

Mindezek miatt továbbra is kiemelt fontosságúak, 80 százalékos eredményt mutatnak a munkaerő bevonzására és megtartására irányuló intézkedések.

Ezeken a területeken toboroznak új munkaerőt

  • A legnagyobb mértékben az Üzleti szolgáltatások (70 százalék),
  • az IT-szektor (68 százalék),
  • valamint a logisztika és közlekedési szektor (67 százalék) számol bővüléssel.

A továbbra is feszült munkaerőpiaci helyzetből adódó gazdasági helyzet erősen indikálja a bérezési rendszer újragondolását, de egyre nagyobb fókusz kerül a vezetők fejlesztésére és a megfelelő visszajelzés-kultúra, valamint a közösségek megtartó, motiváló erejére.

Megugrott az aktív munkakeresők száma, de kevesebb pozícióból válogathatnak

Az első negyedévben megnőtt a munkavállalói jelentkezések száma az előző év azonos időszakához képest, miközben a vállalatok 18 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg. Az ország területén mindössze Heves és Hajdú-Bihar megyében került ki a tavalyinál több betöltésre váró pozíció a vizsgált három hónapban. Bővebben>>>

Felértékelődött a közösségek megtartó ereje

Jelentős versenyhátrányt okozhat a cégeknek, ha a vezetők szerepét nem ismerik fel a megtartásban, ezért a vezetői tréningek mellett az átfogó fejlesztésekre, és valódi kultúraváltásra is komoly figyelmet szükséges fordítani.

Az elmúlt évek tendenciájával szemben az is világosan kiderül a kutatásból, hogy a közösségek megtartó ereje mennyire felértékelődött.

A korábban hangsúlyosabb home office-t szinte teljesen átvette a hibrid munkavégzés, amely a válaszadók több mint 80 százalékának szervezetére jellemző.

Csupán 14 százalék dolgozik tisztán jelenléti, míg mindössze 1,6 százalék teljes home office munkavégzésben, mely jelentős csökkenést mutat a tavalyi eredményekhez képest.

Ha sok pénzt akar keresni, nem kell strapálnia a szürkeállományát

A bérrendezésből a középvezetők kivételével kimaradtak a magasan képzett munkavállalók, miközben a fizikai munkát végzők fizetésemelése nem maradt el: az átlagos bruttó órabér 18,7 százalékkal nőtt 2023 első negyedévében. Bővebben>>>