A kormány február elején hozott határozatot a debreceni Déli Gazdasági Övezet bővítésével összefüggő infrastruktúra-fejlesztésekről, ezt módosította a csütörtök esti Magyar Közlönyben.

Az eredeti és a mostani határozatban is az elektromos infrastruktúra fejlesztése szerepel, amit 60 hónapon belül kell megvalósítani. A fejlesztések a következők:

  • a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által megvalósítandó átviteli hálózati fejlesztések megépítéséhez eredetileg biztosított 45 milliárd 55 millió forint nem változik,
  • az Opus Titász Áramhálózati Zrt. által megvalósítandó elosztó hálózati fejlesztések megépítéséhez eredetileg biztosított 15 milliárd 391 millió forint 16 milliárd 684 millióra növekszik,
  • az MVM Démász Áramhálózati Kft. által megvalósítandó elosztó hálózati fejlesztések megépítéséhez továbbra is 1 milliárd 738 millió forint a támogatás,
  • a debreceni önkormányzata által fizetendő teljesítményarányos csatlakozási díj, területszerzés és előkészítés, valamint projektkoordináció költségeinek megfizetéséhez eredetileg biztosított 22 milliárd 866 millió forint 24 milliárd 241 millióra növekszik.

A város a támogatást eredetileg visszatérítési kötelezettséggel kapta. Ez - a megemelés után - úgy módosul, hogy a visszatérítési kötelezettséggel járó rész 3 milliárd 912 millió, míg a vissza nem térítendő támogatás 20 milliárd 329 millió forint lett.

A Napi.hu egy hete írt arról, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3000 milliárd forint értékben - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.