A Politico című brüsszeli lap számolt be arról, hogy Baranyai Gábor alig néhány órát kapott csütörtök este, hogy az irodáját kiürítse, és végleg távozzon a brüsszeli magyar követségről. Mindez akkor történt, amikor Orbán Viktor épp energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével - írja a lap.

Mivel Baranyaihoz tartoztak az energetikai kérdések is, felmerült, hogy a uniós csúcstalálkozóval lehet összefüggésben a felmentése. Péntek délelőtt több, a brüsszeli magyar ügyeket jól ismerő emberrel beszélt a 444.hu újságírója, és az derült ki, hogy ez a feltételezés téves volt. Baranyai gyors eltávolítása mögött inkább más okok lehetnek, és elküldésével már több mint egy hete megpróbálkozott az igazságügyi minisztérium.

Baranyai a lapnak csupán egyetlen mondatot kívánt nyilatkozni: “A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

A lap információi szerint a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarták venni a közös megegyezéses távozásra, de Baranyai ezt nem fogadta el. A nagykövet több kollégájának is beszámolt erről.

Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy Baranyait azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz.

Stelbaczky 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein - mögöttük van a Coreper I., aki a második ember. Stelbaczky idén júniusban lemondott a posztjáról. Már akkor többen úgy vélekedtek, hogy Stelbaczky részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. Ez árnyat vetett Baranyai megítélésre is, “mert őt Stelbaczky hívta a képviseletre, régóta ismerték egymást, együtt dolgoztak 2010-2014-ben a külügyminisztériumban, csak akkor még Gábor volt a Tibor főnöke”.

Várhelyi Olivért sejtik a háttérben

Baranyai utódja a lap forrásai szerint az uniós bizottságnál dolgozó Molnár Katalin lesz, és általános vélekedés a brüsszeli magyar közösségben, hogy Várhelyi Olivér uniós magyar biztos szervezkedett az érdekében, aki már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni Molnárt. Az ügyről bővebben a 444-en olvashat.