Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. 2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. Szélsőségekben sem volt hiány, VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió Ft-ért, luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni a Duna House adatai szerint.

„Folytatódik az áremelkedés mind a rövid-, mind a hosszútávú lakáskiadást tervezők körében kedvelt célpontnak számító pesti belvárosban. Az V., VI. és a VII. kerületben értékesített lakások adatai szerint az előző év második félévéhez mérten idén átlagosan 7 százalékkal magasabb áron lehetett itt lakást vásárolni” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az V. kerület a legdrágább Pesten

A belvárosi kerületek közül ingatlanvásárlásra 2023-ban a legtöbbet, átlagosan 100 millió forintot meghaladó összeget az V. kerületben költöttek az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei. Négyzetméterárak tekintetében is vezet a terület, ugyanis a 2023 első félévének eladásaiból származó adatok szerint az előző év azonos időszakában mért 1,1 millió forintot megközelítő négyzetméterenkénti árhoz képest még mindig 26 százalékkal magasabb, az előző félévhez képest azonban 2,5 százalékkal alacsonyabb árakon (1,36 millió Ft/m2) lehet ingatlanhoz jutni a pesti belváros legdrágább kerületében.

A második legmagasabb négyzetméterárral a VI. kerületben találkozhatnak a vásárlók, itt az előző év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékkal 980 ezer Ft/m2-re emelkedett az első féléves átlag, ami 2022 második félének árszintjéhez képest 8 százalékos eltérés. Azonban, ha csak a második negyedéves eladások alapján vizsgáljuk az adatokat, akkor ingatlanvásárlásra egymillió forintot meghaladó négyzetméterárakon, átlagosan 55,6 millió forintot szántak a vevők.

Annak ellenére, hogy a VII. kerületi négyzetméterárakban tapasztalható a legnagyobb eltérés, mégis több mint 5 millió forinttal olcsóbban megúszta ingatlanbefektetését az, aki a VI. kerület helyett a VII. kerület kínálatából választott 2023 második negyedévében. A kerületben az előző negyedéves 960 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árnál 9 százalékkal kedvezőbben, 874 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni.

Féléves átlagban is rekordot döntött a kerület, hiszen az idei első félév eladásai alapján 917 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni az itteni lakásokért. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos, az előző félévhez képest 22 százalékos növekedést jelent.