Az optimista prognózisok szerint augusztusra 86-100 centiméterre, a pesszimistább várakozások szerint akár 50-60 centiméterre is csökkenhet a Balaton vízállása – mondta Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete által rendezett Víz világnapi konferencián.

Az üzemi vízszint-maximum márciusban 115 centiméter, ami a szabályozás szerint április végére emelkedik 120 centiméterre, hogy a nyári hőségben a nagyobb kipárolgás mellett is kellően magas maradjon a vízszint. Jelenleg 101 centiméteres a tó átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva (ami nem átlagmélységet jelent).

Lábdy kifejtette, jelenleg nagyon alacsony a Balaton vízállása, jóval elmarad a szabályozási szinttől, amin már az se segíthet, ha a napokban sok csapadék hullik – írja a hirbalaton.hu. Olyan nagy a szárazság, hogy a talaj azonnal elnyeli a vizet, és a melegedő időjárásban egyre nagyobb lesz a párolgási veszteség.

A klímaváltozás miatt a Balatonnál több alapproblémával is szembe kell nézni: a térség átlaghőmérséklete 1 fokkal nő, a nyári hónapokban az átlagosnál 4 fokkal is lehet melegebb, változik a csapadék eloszlása, csökken a tóba érkező hozzáfolyások mértéke és nő a párolgás mértéke.

A változásokra utal az is, hogy a Balaton vízmérlege 1921-től az ezredfordulóig csak nagyon ritkán volt negatív - a párolgás nagyobb, mint a hozzáfolyás -, azóta viszont többször is előfordult, legutóbb tavaly.

A Balatoni Hajózási Zrt. több milliárd forintért vásárolt hajókat, illetve kompokat, amiket a legegyszerűbben a Sió-csatornán keresztül lehetne eljuttatni a Balatonba. A tervek idei megvalósításának azonban nem kedvez a nagy csapadékhiány miatti alacsony vízállás. A Sió-csatorna feltöltéséhez ugyanis a tóból kellene engedni a vizet, ilyen helyzetben azonban nem teszik lehetővé a vízeresztést a jogszabályok.