Közzétette az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszára vonatkozó ajánlati felhívást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A leendő nyertesnek kell megépítenie az autópálya befejező szakaszát, mellyel az eléri a horvát határt. A 20,5 kilométeres út kétszer két sávos gyorsforgalmi út lesz, fizikai elválasztással.

Emellett komplex pihenőhely létesül Nagynyárádnál és épül egy 67 méteres szabadnyílású híd, mely vasútvonalat ível át. A beruházásban Ivándárdánál komplex ellenőrző hely is kiépül parkolókkal. Az M6-os befejezése Babarc, Szajk, Nagynyárád, Bóly, Töttös, Lippó, Ivándárda településeket érinti - írta a napilap.

Az A5-ös lesz a párja

A beruházás összesen 414 magántulajdonban lévő ingatlant és 24 állami tulajdonú ingatlant érint a NIF Zrt. közlése szerint. Közben elkezdődtek a régészeti próbafeltárások is a Bóly és Lippó, valamint a Lippó és Ivándárda közötti szakaszokon. Az autópályáról 2016-ban készült környezeti hatástanulmány.

A magyar gyorsforgalmi szakaszt a határ túloldalán a kétoldalú megállapodások alapján a horvát A5-ös autópálya fogadja majd. Ennek jelenleg az Eszék-Diakovár része készült el, a hiányzó magyar határ és Pélmonostor közötti, továbbá a Pélmonostor-Eszék szakaszok ezután épülnek meg. A tervek szerint Diakovártól a Zágráb-Lipovac autópályáig, és onnan a bosnyák határig is megépül a gyorsforgalmi út.

Barcs is jól jár

A horvát-bosnyák határ túloldalán pedig folytatódik majd az építkezés, miután az Euró­pai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hetvenmillió eurós hitelt hagyott jóvá autó­pálya építésére Boszniának a Budapestet és Szarajevót, Mostart, valamint a horvát Plocét összekötő autópályára.

Időközben elkészültek a nyomvonaltervek az M60-as gyorsforgalmi út - amely az M6-osnál ágazik el nyugati irányban - Pécs-Barcs közötti szakaszára is. A tervezett gyorsforgalmi út kétszer két forgalmi sávos, 110 kilométeres sebességű lesz.