Szűkszavú közleményben arról tájékoztatott a Magyar Államkincstár (MÁK), hogy 

az állampapír-forgalmazási tevékenységhez kötődő, elektronikus forgalmazási csatornákat érintő karbantartási munkálatok miatt nem elérhetők a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások 2023. június 2-án (péntek), 14 óra és június 5-én (hétfő), 6 óra között.

A karbantartásra azt követően kerül sor, hogy új adó érkezik a megtakarításokra, amelynek egyik célja az lehetett, hogy ezzel az állampapírok felé tereljék a lakosságot. 

Amint a Napi.hu korábban megírta, a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendelet alapján a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy majdnem megduplázódik a közteher mértéke, száz egységnyi hozamból 85 helyett csak 72 marad a lakosságnál.

Na ez durva lesz: este új adó érkezett a megtakarításokra

Nem elég a meglévő 15 százalékos kamatadó, mellé 13 százalékos szociális hozzájárulást vezet be a kormány a megtakarításokra. Láthatólag az állampapírok felé terelnék a lakosságot. Bővebben --->

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

Az adó megfizetése alól tehát csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.

A 13 százalékos szocho bevezetésével két célja lehet a kormánynak:

 

  • egyrészt a lakossági állampapírok irányába terelnék a lakossági megtakarításokat;
  • másrészt növelni szeretnék a költségvetési egyensúlyt, azaz az állam bevételeit.