Egyesek szerint a Prémium Magyar Állampapír a favorit, mások a diszkont kincstárjegyekre esküdnek, ha rövid távra szeretnék biztonságos helyre fektetni a pénzüket.

A két papírt leginkább a várható hozamuk alapján lehet megversenyeztetni: a Bankmonitor.hu szakértői levezették, melyik tábornak lehet most igaza az előttünk álló 1-2 évre vonatkozóan.

Március végén érkezik az új inflációkövető állampapír

Februárban a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állománya átlépte az 5000 milliárd forintot, így már majdnem háromszor annyi megtakarítást tart itt a lakosság, mint a hajdani szuperállampapírban. Időközben megjelent az új, 7 éves PMÁP kiírása is, ez március 27-től lesz megvásárolható. Bővebben>>>

Mekkora kamatot fizet az új Prémium Magyar Állampapír?

A Prémium Magyar Állampapír legújabb sorozata (2030/J) március 27-től megvásárolható, futamideje 7 év, kamatozása inflációkövető.

  • Mivel az előző naptári évben 14,5 százalék volt az infláció, így idén ez az érték szolgál a PMÁP kamatbázisául.
  • kamatprémium ezen felül 1,5 százalékpont, tehát az első évben 16 százalékos éves kamatot fizet a most debütáló állampapír.
  • Az első kamatperiódus kevesebb mint egy év: 2024. március 20-án lesz az első kamatfizetés.
  • A ténylegesen kifizetett kamat is erre az időszakra szól, mértéke a 16 százalék időarányos része, azaz 15,65 százalék lesz.

Aki 2023. március 27-én 1 millió forintért vásárol új Prémium Magyar Állampapírt, szűk 1 év elteltével 156 500 forinttal lesz gazdagabb.

A második kamatperiódusban fizetett kamat pontos értéke még nem ismert, hiszen a 2023-as inflációtól függ. Ha azonban feltételezzük, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelölt sáv közepén, 17,3 százalék körül alakulhat az idei infláció, akkor 2024 márciustól kezdődően akár 18,8 százalék is lehet a PMÁP kamata.

Drágult Magyarország államadósságának finanszírozása

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai árverésén. Bővebben>>>

Tud-e versenyezni ezzel a Diszkont Kincstárjegy?

Rövidtávú befektetést keresve sokaknak a diszkont kincstárjegyek (DKJ) ugranak be elsőként. Ezek az állampapírok jelenleg kivétel nélkül kétszámjegyű évesített hozamokat kínálnak, így könnyedén felveszik a versenyt a bankbetétekkel, de még némelyik – korábban nagy népszerűségnek örvendő – állampapírral is.

Az azonban messze nem egyértelmű, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral összehasonlítva melyik típus előnyösebb.

A most elérhető, leghosszabb futamidejű diszkont kincstárjegy nagyjából 11 hónap múlva, 2024. február 21-én jár le, azaz 1 hónappal megelőzi a Prémium Magyar Állampapír első kamatfordulóját. Jelenleg éves 14,15% hozamot biztosít, tehát a vevők a névérték arányában 88,49%-os árfolyamon juthatnak hozzá. Mivel az egy év múlva érvényes DKJ-hozamokat senki nem láthatja előre, és a PMÁP kamatát illetően is nagy még a bizonytalanság, ezért az előttünk álló 11 hónap az a leghosszabb időtáv, amelyre nézve megbízhatóan összehasonlíthatjuk a két versenyző hozamát.

Nem tetszik a kormánynak egyesek aránytalan gazdagodása, meghozták a döntést

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium egyes intézményi befektetőkkel azt tapasztalta, hogy visszaéltek a helyzettel, ezért a kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapkát. Bővebben>>>

Fej fej mellett a két állampapír

Az árfolyamából könnyedén kiszámítható, hogy a vizsgált 11 hónap idejére a diszkont kincstárjegy nominálisan 13,01 százalék hozamot biztosít.

Aki tehát 1 millió forintért vásárol DKJ-t, kereken 130 ezer forint nyereséget tehet zsebre az időszak végén.

Fontos, hogy ebben csak azok lehetnek biztosak, akik a lejáratig megtartják a papírt, ugyanis korábbi eladás esetén csak a változékony piaci áron lehet értékesíteni azt.

A Prémium Magyar Állampapír hozama is megadható a vizsgált időszakra: a 16 százalékos éves hozam időarányos részét kell vennünk, így 14,47 százalékra tehető a 11 hónap alatt megtermelt hozam. Ebből még le kell vonni az árfolyamveszteséget, hiszen a Magyar Államkincstár a bevett gyakorlat szerint lejárat előtt 1 százalékos tőkeveszteség árán vásárolja vissza a prémium állampapírokat. Emiatt a befektető által várhatóan elért nyereség végül csak 13,47 százalék lesz, azaz 1 millió forint körülbelül 134 700 forint hozamot termel.

Láthatjuk, hogy szinte megegyezik a két állampapírral 2024. február 21-ig elérhető nyereség mértéke. Milliónként nagyjából 4700 forint különbség adódik a várhatóan kézhez kapott összegek között, feltéve, hogy nem változik a visszavásárlási költség mértéke. Ha azonban elképzeljük, hogy jövőre akár 2 százalék is lehet a visszavásárlás költsége, akkor máris elillan a PMÁP előnye, és a DKJ kerül ki győztesként a versenyből, milliónként 5300 forint körüli különbséggel.

Az inflációcsökkenés gyorsabb szakasza következik

Fordulat mutatkozik az inflációban a Magyar Nemzeti Bank szerint, gyorsuló csökkenés nyártól várható. A monetáris politika még szigorú marad, hogy elősegítse a folyamatot. Bővebben>>>