Mindhárom államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma után visszaigényelhető a személyi jövedelemadó 20 százaléka.

  • Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében ennek maximális összege 150 ezer forint (ide beleszámítanak az egészség- és az önsegélyező pénztári befizetések is);
  • nyugdíj előtakarékossági számlánál 100 ezer forint;
  • a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint;
  • két megtakarítási forma kombinálása esetén pedig a 280 ezer forintos adójóváírás is elérhető bárki számára, aki rendelkezik privát nyugdíj előtakarékossággal. 

Az adójóváírással azok is élhetnek, akik nem fizetnek szja-t, mert például KATA adónemet választó vállalkozók, ők a nyugdíjbiztosítással tudják igénybe venni a lehetőséget, ahol a biztosított és az szja-t fizető két külön személy is lehet.

Akik még idén elindítják nyugdíj-megtakarításukat vagy a meglévő előtakarékosságukat toldják meg a maximális adójóváíráshoz szükséges összeggel, azoknak jövőre a privát nyugdíjszámlájukon fog jóváíródni a visszaigényelt adójuk összege.

  • Az önkéntes nyugdíjpénztárnál éves szinten 750 ezer forint;
  • a nyugdíj előtakarékossági számlánál 500 ezer forint;
  • a nyugdíjbiztosításnál 650 ezer forint szükséges ehhez.

A GRANTIS arról számolt be, hogy ügyfelei idén december 10-ig átlagosan 343 826 ezer forintot szántak éves szinten nyugdíj-megtakarításra, ami nagyjából 28 700 forint havi megtakarításnak felel meg. Az adójóváírások átlagos mértéke ez alapján közel 68 800 forint. 

A cég szakértői arra figyelmeztetnek, hogy aki szeretne élni az adójóváírással, az még a következő két hétben, karácsony előtt tegye meg az ehhez szükséges lépéseket, az ügyintézésre pár nap átfutási időt rá kell számolni, például dokumentumok átnézése, szerződések és befizetések beérkezése.

A határidők minden pénzintézetnél mások, vannak olyan biztosítók és pénztárak, amelyek az év utolsó napjáig is fogadják a befizetéseket, míg mások korábbi határidőket jelölhetnek meg.

Hat százalékkal emelkedik januártól az öregségi nyugdíj

Megjelent az ehhez kapcsolódó kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Bővebben --->