Az amerikai Mercer tanácsadó cég több mint 50 mutató alapján rangsorolta a világ 47 nyugdíjrendszerét. A vizsgált országokban a világ lakosságának mindegy 67 százaléka él.

Az eredmények azt mutatják, hogy Hollandiában élvezhetik az állampolgárok a világ legjobb nyugdíjrendszerét. A hollandiai nyugdíjasok állami, foglalkoztatói nyugdíj, illetve önkéntes magánnyugdíjak kombinációjából élnek meg. A Mercer rangsora szerint 2023-ban a tavalyi listavezető Izland tehető a második, Dánia pedig a harmadik helyre. Az első tízben szerepel még Izrael, Ausztrália, Finnország és Szingapúr is, a sort pedig India, a Fülöp-szigetek és Argentína zárja. 

Argentína egykor Dél-Amerika egyik legfejlettebb nyugdíjrendszerével rendelkezett, de a helyzet az utóbbi években rohamosan romlott. A nyugdíjak 2022 januárja és 2023 márciusa között 72 százalékkal emelkedtek, miközben az árak csaknem megduplázódtak. A Focus Market argentin tanácsadó cég tanulmánya szerint az évek óta tartó infláció miatt az argentinok minimálnyugdíja a legalacsonyabb a régióban.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország kínálja a legtöbb pénzt nyugdíjaskorban, Európában található a válasz, az első helyen ugyanis Luxemburg áll.

Itt a teljes nyugdíjra jogosultak átlagosan 1,1 és 1,5 millió forint közötti összeggel gazdálkodhatnak havonta. A nyugdíjak vásárlóereje nemcsak a kontinensen, hanem globálisan is a legmagasabb. Luxemburgot olyan országok követik a ranglistán mint Ausztria, Izland és Dánia – írja a novekedes.hu.

Magyarország messze van az élmezőnytől, annak ellenére, hogy több tízezer magyar nyugdíjas kap havonta több mint 500 ezer forintot. A Mercer szerint a fejlett országok nyugdíjrendszereit az infláció mellett az átlagéletkor növekedése fenyegeti leginkább.

(Gyurka Eszter)

Szomorú nyugdíjas évek várnak az amerikaiakra

A nyugdíjbiztosítási rendszer sok munkavállaló számára nem fog megfelelő jövedelmet biztosítani, ezért a mostani negyvenesek és ötvenesek még sokáig húzhatják az igát.
Bővebben--->