Tuzson Bence szerint ezért van szükséges külön jogszabályra a Quaestor-ügyfelek kártalanítására, mert a többi bróker-botrány teljesen más jellegű volt, és a károk nagy részét fedezték a meglévő értékpapírok. Amennyiben a parlament ma elfogadja a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló javaslatot, 30 millió forintig a befizetett tőkét mindenki vissza fogja kapni - mondta a Fidesz-frakció szóvivője. A Beva és a létrehozott alap kártalanítása szorosan összekapcsolódik majd - tette hozzá.

"Hiszen ezt az új alapot is a Beva fogja kezelni, ezért technikailag összekapcsolható egymással a két kártalanítási igény. Letölthető lesz a nyomtatvány, ezt kell kitölteni, ezen kell bejelenteni a kárigényt, egy hónap áll majd erre rendelkezésre. Ezt követően egy hónap áll az alap rendelkezésére, hogy elbírálja ezt az igényt, majd újabb egy hónap a kifizetésre, tehát azzal számolunk, hogy az emberek július végéig meg fogják kapni a pénzüket."

Akiknek csak befizetéseik voltak, és nem kaptak kötvényt - ez az esetek kétharmadát teszi ki - , azok az emberek a befizetett összeget kaphatják meg, akik kaptak kötvényt, azoknak pedig a névértéket fizetik vissza - mondta Tuzson Bence a Fidesz frakció szóvivője. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség hétfőn egyeztetett a javaslatról, a Bankszövetség ugyanakkor jelezte a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos aggályait - mondta el Kovács Levente főtitkár.

"A konzultáció során elmondtuk a mi megközelítésünket, megismertük a minisztérium és a kormányzó párt javaslatait, egyetértésig nem tudtunk eljutni. Alapvetően nagyon sok olyan pont van, amiről a következő időszakban kell még egyeztetnünk, ezért lesznek még tárgyalási fordulóink. Megjegyzem: ha a parlament elfogadja, akkor úgy fogadja el, hogy azzal a Magyar Bankszövetség nem értett egyet."

A parlament előtt lévő javaslatban összesen 177 milliárd forintos kártérítési összeg szerepel - mondta a főtitkár. "Hogy ezt mindenki érezze: ez annyi, mintha minden magyar állampolgár, a csecsemőtől az aggastyánig, fejenként 18 ezer forinttal járulna hozzá, hogy a néhány tízezer Quaestor-kötvényest kártalanítsuk. Elképesztő összegről van szó."

A kormány adókönnyítéseket kínált ellentételezésként, ám ez a Magyar Bankszövetség szerint nem elegendő. Ezért a szektor terhét több évtizedre elosztanák, például a Beva számára egy 50 éves kamatmentes kölcsönt tartanának elfogadhatónak, amit az állam vagy a Magyar Nemzeti Bank biztosítana - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára.

"A Bevánál, éppen az irdatlan arányok miatt - egy kicsi piaci üzletág brutális teherrel kénytelen szembesülni - a teljes megsemmisülését hozhatja magával a gyorsan elfogadott, következményeiben nem átgondolt jogalkotási folyamat."

A bankakadó fenntartása káros, annak minél gyorsabb kivezetése az ország érdeke - mondta Kovács Levente.