Egynapos látogatást tett csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bulgáriában. Bőven akadt mit megvitatnia a bolgár kormányfővel, hiszen a hónapokig húzódó kusza belpolitikai helyzet miatt csak a közelmúltban tudta nyilvánvalóvá tenni Szófia, hogy kiáll a háború sújtotta Ukrajna mellett.

Az ukrán államfő Telegram-csatornáján számolt be az egyeztetésről.

„Találkoztam Nyikolaj Denkovval, Bulgária miniszterelnökével. Tárgyalásaink középpontjában természetesen országaink és egész Európa biztonsága, valamint a védelmi támogatás és az együttműködés állt. Az alapvető prioritás az energia kérdése és az európai egységünk megerősítése” – írta Volodimir Zelenszkij.

Azóta, hogy megalakult az új bolgár kormány – bár ez mindössze egy hónapja, június elején történt – látványosan erősödött a Bulgária és az Ukrajna közötti együttműködés – hívja fel a figyelmet a Bloomberg. Ez nukleáris felszerelés eladásában és katonai támogatás formájában is egyértelművé vált már.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Nyikolaj Denkovv bolgár miniszterelnök Szófiában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök Szófiában
Kép: Reuters

Döcögős indulás

Bulgária meglehetősen zaklatott, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított időszakot zárt le a közelmúltban – hogy mennyire tartósan, az még kérdéses. Kevesebb mint két év alatt összesen öt parlamenti választásra volt szükség az országban, és a patthelyzetet csak egy rettentő ingatagnak tűnő szövetséggel sikerült feloldani.

Az ország két legerősebb pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) lépett szövetségre, annak ellenére is, hogy két egymással teljes mértékben szemben álló politikai erőről van szó, amelyek kezdetben kizártnak tartották, hogy szövetségre lépjenek egymással.

A helyzet kísértetiesen hasonlít arra az esetre, mint amikor Olaszországban az egymást addig élesen kritizáló Ötcsillag Mozgalom (M5S) és a Liga lépett szövetségre 2018-ban. Egy évvel később, 2019-ben aztán az M5S már egy másik nagy riválisával, a Demokrata Párttal alakított kormányt. Ez utóbbi együttműködés végül 2021-ben oszlott fel.

A bolgár helyzet annyiban különbözik az olasztól, hogy a GERB és a PP már előre abban állapodott meg, hogy felosztják egymás között a miniszterelnöki pozíciót. A 18 hónapra megbízott kormányzó pártok közül először a PP, a hivatali idő második felében pedig a GEBR adja a miniszterelnököt a kabinet élére. Kérdés, hogy ez a megoldás elegendő lehet-e a kényes egyensúly fenntartásához.

Megveszekedett harc az orosz befolyással szemben

A bolgár kormánynak komoly fejtörést okoz az országban erősen jelen lévő orosz befolyás. A Bulgáriában harmadik legnépszerűbb politikai erő egy oroszbarát párt. Ők és az őket támogatók természetesen nem nézik jó szemmel, hogy az ország Ukrajna kedvéért felpörgette a fegyvergyártást – vélhetően ennek tudható be az, hogy a közelmúltban robbantások történtek több bolgár fegyvergyárban is.

Nyikolaj Denkov azonban kijelentette,

legfőbb ideje véget vetni annak, hogy a bűnüldöző hatóságok és a biztonsági szolgálatok szemet hunynak az olyan ügyek felderítése felett, amelyekben valószínűleg Moszkva mozgatja a szálakat.

Volodimir Zelenszkij diplomáciai tanácsadója, Ihor Zsovkva szerint a két ország vezetője nyilatkozatot írt alá Ukrajna integrációjáról, annak szükségességéről egyes nyugati szervezetekbe, különösen a NATO-ba és az Európai Unióba. Ezzel pedig Bulgária lett a 22. ország, amely hivatalosan is támogatja Kijev NATO-pályázatát.