A betegek kétharmadának a szakrendelésekre való bejutás, 49 százalékuknak pedig az időpontfoglalás okoz gondot egy kormányzati megbízásra készült kutatás szerint.

Júliustól azonban bárki számára elérhető a rendszer, amelyben az orvosi vizsgálatokra maga a beteg foglalhatja le, módosíthatja az időpontot, abban a szakrendelőben, ahol a leggyorsabban kaphat ellátást – erről Rétvári Bence, a  Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára beszélt a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

Múlt októbertől már 83 szakrendelőbe telepítették az új betegút-menedzselő rendszert, amelyben a területhez tartozó háziorvosok, helyi szakorvosok foglalhattak időpontot pácienseiknek. Júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé a szolgáltatás, amelyben már a beteg is foglalhat időpontot – mondta Szondi Zita, az  Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese.

Az  alapellátásból körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval szakrendelésekre beteg, a többi közel 56 millió esetben más szakorvosok kérésére, illetve beutaló nélkül fogadják a pácienseket – írja a Népszava.

Ha az ő ellátásukat sikerül jól megszervezni, akkor gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ellátás. Azaz nem kell majd hetekig arra várni, hogy egy-egy intézmény valamelyik ellátására „megnyíljon” az úgynevezett előjegyzési naptár. 

Még nem tudni mikor, de újabb segítséget kapnak a kórházak

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlésén Bidló Judit, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, a kórházak adósságrendezésének metódusa még formálódik, nem évente egyszer fogják rendezni a kintlévőségeket, hanem többször.

A részletekről ITT írtunk bővebben.