Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját – közölte a GVH hétfőn.

Kiemelték, hogy a hivatal tavaly is aktív versenyfelügyeleti munkát végzett:

  • a GVH Versenytanácsa 97 vállalkozással szemben hozott döntést és több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, amely  jogerőssé válás után a központi költségvetésbe kerül.
  • Az elmarasztalt cégek ezen felül még mintegy 254 millió forintos kompenzációt vállaltak a fogyasztók felé.

A közlemény szerint 2023-ban is megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára, hiszen a GVH-val történő együttműködéseknek köszönhetően a cégek több mint 825 millió forint bírságcsökkentést kaptak, amely munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárult.

A GVH nemzetközi módszertanra alapozott hatáselemzése alapján az elmúlt hat évben (2018-2023) feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása 84 milliárd 961 millió forintos hasznot hozott.

Arra is kitértek, hogy

a GVH tavaly is több kartell megállapodást felszámolt, valamint aktívan lépett fel a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, globális technológiai vállalkozások és online platformok piaci gyakorlatai ellen.

A közlemény idézte Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét, aki arra is kitért, hogy a 2023. július 1-jétől működtetett online árfigyelő rendszer az árak összehasonlíthatóságával és erőteljes versenyélénkítő hatásával hozzájárult az infláció leszorításához, a magyar családok pedig pénzt és időt spórolhattak használatával.  

Közölték, új javaslatként a GVH az országgyűlési beszámolójában felhívta a figyelmet az üdülési jogok másodlagos értékesítésével összefüggő megtévesztésekre.

A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a jogalkotónak, hogy fontolja meg az üdülési joggal rendelkező, de attól megválni kívánó, sok esetben kiszolgáltatott emberek esetében a hatékonyabb fogyasztói jogérvényesítést.

A GVH 2023. évi beszámolója a hivatal honlapján: a gvh.hu oldalon érhető el.