Egy egyszerű nyolc karakterből álló jelszót mindössze 37 másodperc alatt fel lehet törni, egy 16 karakteres jelszó feltöréséhez viszont több mint száz évre van szükség.

Az Euronews a Hive Systems informatikai cég alapján ír arról, hogy ha a jelszót hosszabbra, betűket, számokat és szimbólumokat tartalmazóra frissítjük, akkor jelentősen megnövelhetjük a a feltöréshez szükséges időt.

A vállalat nemrégiben adta ki a 2024-es jelszótáblázatát, amely megmutatja, hogy mennyi idő szükséges egy jelszó feltöréséhez a legjobb fogyasztói hardver segítségével.

A szakértők a hosszabb jelszavak mellett érvelnek, még akkor is, ha azok bonyolultabbak. 

A számokat kis- és nagybetűkkel, valamint szimbólumokkal keverő nyolc karakterből álló jelszó feltöréséhez hét év szükséges, ami még mindig kevesebb, mint egy 16 karakterből álló, csak számokból álló jelszó feltöréséhez szükséges idő.

A vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy jelszót korábban elloptak, szótári szavakat használ vagy ha különböző webhelyek között újra felhasználták, akkor a feltöréséhez szükséges idő drámaian lecsökken.

Míg korábban a gyakori jelszócserét javasolták, a szakértők most már az erős, egyedi jelszavak létrehozását hangsúlyozzák, amelyekhez érdemes ragaszkodni hosszabb távon is. Ezt a megközelítést hatékonyabbnak tartják, mint a gyakori módosításokat, amelyek gyengébb jelszavakhoz és hasonlók újrafelhasználásához vezethetnek.

Több százezer Facebook Marketplace-felhasználó adata vált prédává

A 200 ezer személyes adatot adathalász támadásokban használhatják fel rosszindulatú szereplők.