Javier Milei azt tervezi, hogy a következő hónapokban 70 ezer kormányzati alkalmazottat bocsát el, ami az egyik legvilágosabb jele annak, hogy a liberális elnök láncfűrészes stílusban kívánja leépíteni a felduzzadt államot.

Az elbocsátásokon túl Milei egy rendezvényen azzal is büszkélkedett a napokban, hogy befagyasztotta a közmunkákat, megvonta a tartományi kormányok finanszírozásának egy részét, és több mint 200 ezer, általa korruptnak minősített szociális segélyprogramot szüntetett meg. Mindez része stratégiájának, hogy idén mindenáron költségvetési egyensúlyt érjen el.

Bár a 70 ezer fős elbocsátás az argentin közszféra 3,5 millió dolgozójának csak egy kis töredékét érinti, ám Milei leépítései az ország erős szakszervezeteinek ellenállásába ütköznek, és veszélyeztethetik az argentin elnök magas népszerűségi mutatóit. Az egyik szakszervezet, kedden sztrájkba lépett, míg egy kormányzati jelentés részletezte, hogy a magánszektor dolgozói legalább három évtized óta a legsúlyosabb egyhavi bércsökkenést szenvedték el, miután Milei decemberben hivatalba lépett – számolt be róla a Bloomberg.

Az állami dolgozók szakszervezetének, az ATE-nek a vezetője gyorsan visszalőtt az X-en, és további részletek közlése nélkül országos sztrájkot hirdetett.

Milei közvélemény-kutatásokra hivatkozott, amelyek szerint az argentinok optimistábbak a gazdaság jövőjét illetően, míg egy friss mutató szerint a kormány iránti közbizalom a megszorító intézkedései ellenére is nőtt.

Az emberek reménykednek, látják a fényt az alagút végén

– hangsúlyozta beszédében az argentin elnök, aki egyben hozzátette, hogy az argentin peso határidős ügyletek összhangban vannak a központi bank havi 2 százalékos kúszó árfolyamrögzítési rendszerével, és nevetségesnek nevezte a valuta újbóli erőteljes leértékelésére irányuló felhívásokat.

Az argentin központi bank a nettó semleges tartalékok eléréséhez vezető úton halad, miután decemberben 11,5 milliárd dollárral több adósságkötelezettséggel indult, mint készpénzzel.

Milei azt mondja, hogy a 2025-ös kongresszusi választások után meg fogja duplázni az argentin gazdaság átalakítására tett erőfeszítéseit, és több mint 3000 reformot tervez jövőben.

 

Visszatért a befektetők hite, hatnak Milei brutális reformjai

A bajba jutott argentin piacok ma már arra tesznek, hogy az ország korlátokat nem ismerő, liberális vezetője, Javier Milei ki tudja húzni a gazdaságot a válságból.