A mekkai zarándoklatot az elmúlt években számos tragédia kísérte. A 6-10 napos lelki megtisztulás komoly fizikai teljesítményt követel a résztvevő hívőktől, akik az iszlám vallás szent helyeit Mekkától Mina városán át az Arafat-hegyig és vissza, közel 55 kilométeren keresztül iszonyatos, napközben idén 45  fokos hőségben teszik meg tömegesen. 

Sokan évekig spórolnak rá

Szaúd-Arábiában  minden idők legnagyobb háddzs zarándoklata kezdődött vasárnap, a taváffal, azaz a Kába körüli körözéssel, amelyre 2,5 millió résztvevőt várnak, a koronavírus-járvány miatt 2020 óta érvényben lévő korlátozásokat teljesen enyhítették. 2020-ban mindössze 10 ezer, 2021-ben 59 ezer, míg tavaly egymillió fő volt a felső határ.

Életem legszebb napjait élem

– mondta az AFP hírügynökségnek a helyszínen Abdelazim, egy 65 éves egyiptomi, aki 20 évig spórolt, hogy kifizesse a részvételhez szükséges 6 ezer dolláros költséget.

Vasárnap este a zarándokok megkezdték az utat Mina felé, amely körülbelül 8 kilométerre van a mekkai Nagymecsettől, mielőtt összegyűlnek az Arafat-hegynél.

Egymást taposták agyon

A szaúdi hatóságok szerint több mint 32 000 egészségügyi dolgozó és több ezer mentő áll készenlétben hőguta, kiszáradás és kimerültség esetén. Az elmúlt években számos tömeges tragédia történt a mekkai zarándoklat alatt.

A háddzs történetében legutóbb a  a 2015-ös számított fekete évnek, az AFP szerint 1221-en haltak meg, amikor egymást taposták agyon a zarándokok két út találkozásánál. Korábban 2004-ben 244-en vesztették életüket a zarándoklat során, míg a legsúlyosabb tragédia 1990-ben történt, akkor több mint 1400 ember vesztette életét a háddzs alatt.

Kötelező rituálé

Az iszlám rituálé minden cselekvőképes muszlim felnőtt számára kötelező, akinek van anyagi lehetősége a részvételhez, ami a vallás öt pillérének egyike. A fizikailag és érzelmileg kihívást jelentő élmény célja, hogy megtisztítsa a követőket a bűntől, és közelebb hozza őket Istenhez.

A mekkai zarándoklat egy drága szertartás. Sokan évekig spórolják azt a kevés pénzüket, amijük van, hogy megengedhessék maguknak.

A háddzs befejeztével a zarándokok lemossák magukról az eddigi erőfeszítéseik verejtékét, majd levágják a hajukat, és a szakállukat. Bár a rítus ezt nem írja elő, sok zarándok teljesen kopaszra borotváltatja a fejét.

Az ihrámot, amiben a zarándoklatot megtették, nagy becsben tartják, életük végéig megőrzik, és ebben is temetik el őket.

Szállodák és sátorváros

A zarándokok elhelyezésére a hatóságok az ultramodern szállodáktól a városon kívül számukra felépített sátorvárosig minden lehetőséget felhasználnak, azonban az évenként idesereglő zarándokok nagy száma miatt időnként torlódások és komoly balesetek is előfordulnak. Ezek elkerülésére a szaúdi állam országonként érvényes kvótákat határozott meg.

2030-ra ötmillió zarándokra számítanak

A világ lakosságának jelenleg mintegy 23 százaléka, 1,6 milliárd ember muzulmán, és ebben a népességben a legmagasabb a növekedési ráta is. A muszlimok születéskor várható élettartama is nő.  A Pew Research tanulmánya szerint míg 1990-95 között 62 év volt, ez ma már 68, 2030-35-ben pedig 73 év lesz.

Vagyis egyre több és egyre hosszabb ideig élő muszlim szeretne felnőtt életében legalább egyszer eljutni Mekkába, hogy megcsinálja a nagy zarándoklatot. Ha mindenkinek lenne pénze a költségekre, és a város alkalmas lenne rá, az évenkénti zarándoklat öt napján már ma is több tízmillió látogatót kéne fogadni. 2030-ra így is évi ötmillió zarándokkal számolnak.