„2023. június 8-án, Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával és az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére, az ellenségeskedésekben részt vett kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját átadták Magyarországnak” – áll az Orosz Ortodox Egyház közleményében.

A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is. Az Index megírta, hogy az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt, viszont az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával.

Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

A Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete lenne az egyik közvetítő.

A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság „kárpátaljai származásával” magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül

– mondta egy bennfentes az ukrán lapnak. A forrás szerint az ortodox egyháznak az egyik célja ezzel az akcióval, hogy visszaállítsa legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak. Erre pedig Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét próbálja felhasználni.