Újabb ügyben indítottak eljárást Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke ellen Georgia államban. Az üzletember-politikusnak a 2020-as választások után történtekért kell felelnie.

Fulton megye kerületi ügyésze, Fani Willis nem kizárólag Trump ellen emel vádat az ügyben, több vádlott neve is felmerült. A 98 oldalas vádirat 19 vádlottat és összesen 41 vádpontot sorol fel. Mind a 19 személyt zsarolással vádolják, amely akár 20 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

A negyedik Trump elleni vizsgálat középpontjában a volt elnök és szövetségeseinek azon erőfeszítései állnak, amelyekkel a déli állam választási eredményeinek átbillentését forszírozták. A 2020-as szavazáson Joe Biden szűk győzelmet aratott Georgia államban, Trump és csapata pedig arra jutott, hogy ennek a bástyának a ledöntése révén érhetik el legkönnyebben, hogy Trump mégis hatalmon maradhasson.

A volt elnök ezért a választásokat követően felhívta Georgia államtitkárát, Brad Raffenspergert, és arra kérte, hogy találjon neki 11 780 szavazatot az államban. Raffensperger ezt visszautasította.

Hétfőn két orosz felségjelű bombázó megsértette a holland légteret, mire a dán és a holland légierő riadókészültséget hirdetett. A két NATO-tagállam F-16-os vadászgépeket vetett be, miután orosz repülők az Északi-tenger felől megközelítették a katonai szövetség légterét.

A fiatalok védelmében

Brüsszel a technológiai vállalatokkal, az iparági szövetségekkel és a gyermekcsoportokkal együtt dolgozik olyan szabályokon, amelyek arra vonatkoznak, hogy az egyes platformokat miként lehet úgy kialakítani, hogy azok védjék a kiskorúakat. A 2024-re tervezett, az életkornak megfelelő kialakításról szóló magatartási kódex egyértelmű listát adna azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság a nagy közösségi médiavállalatoktól az új törvény betartása érdekében elvár.

Szeretnék biztosítani például, hogy

  • az algoritmusok ne ajánljanak fogyókúrás videókat tizenéves lányoknak, vagy
  • az automatikus lejátszás nem alapértelmezettként való kezelésével elérni, hogy a kiskorúak ne találkozzanak kéretlen tartalommal.

Mindeközben Kína a fiatalkori munkanélküliség problémájára talált zseniális, korszakalkotó megoldást. A kínai statisztikai hivatal nemes egyszerűséggel felfüggesztette a legfiatalabbak munkanélküliségi rátájának közzétételét. Az állami tisztviselők a lépést azzal magyarázták, hogy új módszertant kell kidolgozniuk az adatok kiszámításához.

Kényes kérdések

Miközben Németország egyre közelebb kerül a kannabisz legalizálásáhozLengyelország kormánya referendumkérdésekkel hergeli a hazai és az uniós közösséget.

A lengyelek október 15-én voksolhatnak arra, milyen összetételű parlament döntsön a továbbiakban az országot érintő kérdésekről, mellette pedig népszavazáson is részt vehetnek. Az ezt lehetővé tévő törvényjavaslatot a héten írta alá Andrzej Duda lengyel államfő.

Olaszországban pedig a kormány bankadóval kapcsolatos döntései miatt áll a bál. A gazdasági minisztérium a közelmúltban jelentette be, hogy 40 százalékos bankadóval célozzák meg a bankok magasabb kamatokból származó nyereségét egy egyszeri adóztatással.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a héten a Corriere della Sera, a La Republicca és a La Stampa olasz lapoknak adott interjújában vállalta a felelősséget az intézkedésért. Hangsúlyozta, nem büntetni akarja a bankszektort, de ha kellene, újra meghozná ezt a döntést, mert továbbra is helyesnek tartja.

Választási fordulatok

Hétfőn az argentin peso a dollárral szemben csaknem 20 százalékot zuhant, az argentin jegybank pedig bejelentette, hogy ezen a szinten rögzíti az árfolyamot az októberi elnökválasztásig. A pénz- és tőkepiacokon az okozott felfordulást, hogy az egy nappal korábbi előválasztásokat a szélsőjobboldali Javier Milei nyerte.

A közgazdász megválasztása esetére kilátásba helyezte az argentin peso dollárra cserélését, a központi bankról pedig kijelentette, „porig égetné”, amiért rosszul kezeli a válságot. Kérdéses azonban, hogy tervei megvalósításához a kongresszusi támogatást is megkapná-e.

Spanyolország is messze van még attól, hogy a július végi előrehozott választások után megalakuljon az új kormány. Pedro Sánchez aktuális miniszterelnök és az általa vezetett szocialista párt azonban egy nagy lépéssel mindenképp közelebb került ahhoz, hogy lehetőséget kapjon erre – dacára annak, hogy a választáson csak a második helyet szerezték meg a végső rangsorban. A katalán Junst per Catalonia párt támogatásával elérték, hogy a parlament alsó házában az ő jelöltjük, Francina Armengol váljon házelnökké.