Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) továbbította az Igazságügyi Minisztériumhoz a TikTok és annak kínai anyavállalata, a ByteDance elleni panaszt a gyermekek adatvédelmének lehetséges megsértése miatt.

Az eljáró hatóság a kereskedelmi törvény és a gyermekek online adatvédelméről(COPPA) szóló jogszabály (COPPA) feltételezett megsértése miatt indított vizsgálatot. 

A COPPA a 13 év alatti gyermekek személyes adatainak online szolgáltatások általi gyűjtését, felhasználását és közzétételét szabályozza. 

A vád szerint ezenfelül a szövetségi kereskedelmi törvény tisztességtelen vagy megtévesztő gyakorlatokra vonatkozó szabályozásnak nem tesz eleget a kínai vállalat. 

A TikTok  értetlenül áll a döntés előtt, mivel több mint egy éve mindenben együttműködnek az FTC-vel. A vállalat szóvivője a BBC kérdésére elmondta:

Csalódottak vagyunk, hogy az ügynökség peres eljárást folytat ahelyett, hogy továbbra is együttműködne velünk egy ésszerű megoldáson.

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) nem kívánta kommentálni a döntést. Azt elárulták, hogy a tárca a bevett gyakorlatnak megfelelően már a beadvány előtt konzultáltak az FTC-vel.

Szorul a hurok

A DOJ-hez továbbított eljárás tovább növeli a TikTok egyesült államokbeli működésére nehezedő nyomást.

Jelen ügy független az áprilisban  elfogadott a törvénytől, amely rákényszeríti a videomegosztó alkalmazás jelenlegi kínai tulajdonosát, hogy egy éven belül váljon meg a vállalattól.

Miután Joe Biden aláírta a vonatkozó jogbszabályt, a Bytedance közölte: nem fognak megválni az applikációtól és bíróságon támadták meg a szerintük diszkriminatív törvényt.

Az alkalmazás betiltással fenyegető szabályozás kilenc hónapot és további három hónapos türelmi időt hagy a kínai vállalatnak, hogy megváljon a platformtól. Így  az eladási határidő valószínűleg jövőre, a 2024-es amerikai elnökválasztás győztesének hivatalba lépése után lenne esedékes.