Sztanyiszlav Belkovszkij orosz politológus a szlovák Denníknek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy a rossz egészségügyi állapotban lévő Ramzan Kadirov halála mit jelentene Oroszország és Csecsenföld számára.

Arra a kérdésre – ami most mindenkit izgat –, hogy Ramzan Kadirov él-e, vagy halott, a szakértő azt felelte, hogy most a fő verzió az, hogy Kadirov a moszkvai Központi Klinikai Kórházban van hemodialízisen veseelégtelenség miatt. A kórházat számos biztonsági őre veszi körül, és a legközelebbi munkatársainak autóit is látták ott.

Szerinte jelzésértékű, hogy sem Putyin sajtószóvivője, Dmitrij Peszkov, sem a csecsen hatóságok képviselői nem kommentálják a helyzetet. Ez arra utalhat, hogy Kadirov rossz állapotban van. Ha nem lenne nagy a baj, akkor bizonyára azt mondanák, hogy teljes egészségnek örvend. Tehát állítólag senki sem tud semmit, ami azt jelenti, hogy túl kockázatos kommentálni.

Ramzan Kadirov természetesen nemcsak Csecsenföld, hanem az Észak-Kaukázus kulcsfigurája is. Moszkva és a világ iszlám erői, köztük az Öböl menti szunnita uralkodók közötti kapcsolatokban is fontos szerepet tölt be. Az elmúlt évtizedben Ramzan Kadirov az orosz iszlám umma informális vezetőjeként és az iszlám világ egy részével – különösen az arab világgal – kommunikáló emberként igyekezett pozícionálni magát. 

A szakértő szerint a csecsenek többsége valóban azt szeretné, hogy Csecsenföld Oroszország része maradjon. És ebben a helyzetben a tény, hogy a csecsen vezető közel áll Putyinhoz, akinek egyben bizalmasa, nagy jelentőséggel bír néhány csecsen nemzet számára.