Állami tisztviselők szerint nem állt fenn közvetlen közegészségügyi kockázat a minnesotai atomerőmű környékén. A szivárgást először november végén fedezték fel, de az állami tisztviselők csak csütörtökön értesítették a nyilvánosságot – számolt be róla a BBC.

A víz tríciumot tartalmaz, amely az atomerőművek működésének gyakori mellékterméke.

hidrogén természetben előforduló radioaktív izotópja, a trícium a béta-sugárzás enyhébb formáját bocsátja ki, amely a levegőben nem terjed túl messzire, és nem hatol át az emberi bőrön – közölte a szövetségi nukleáris szabályozó bizottság (NRC).

Az NRC szerint az atomerőművekben időnként előfordulnak tríciumszivárgások, de jellemzően a helyszínen visszaszorítják őket, és ritkán befolyásolják a közegészségügyet vagy a közbiztonságot. Az Xcel először november 21-én fedezte fel a szivárgást a monticellói erőmű két épülete közötti csőből. Az erőmű mintegy 56 kilométerre van az állam legnépesebb városától, Minneapolistól, a Mississippi folyó mentén felfelé. A vállalat közölte, hogy másnap értesítette az államot és az NRC-t.

„Ha bármelyik pillanatban aggodalom merült volna fel a közbiztonsággal kapcsolatban, természetesen azonnal további tájékoztatást adtunk volna. De meg akartuk érteni, hogy valójában mi is történt” – mondta Chris Clark, az Xcel Energy-Minnesota, Észak-Dakota és Dél-Dakota elnöke a CBS Newsnak.

Az Xcel Energy gyors intézkedéseket tett, hogy a szivárgást az erőmű területére korlátozza, amely nem jelent egészségügyi és biztonsági kockázatot a helyi közösségre vagy a környezetre

– áll a minnesotai közműszolgáltató csütörtöki közleményében.

Az Xcel Energy közölte, hogy a személyzet minden olyan ponton ellenőrizte az erőművet, ahol szivárgás történhetett, és laboratóriumban fogják megvizsgálni a szivárgó csövet. A minnesotai egészségügyi minisztérium szerint a szivárgás nem érte el a Mississippi folyót.

Eddig a kiömlött trícium nagyjából egynegyedét sikerült visszanyerni, és az Xcel közölte, hogy föld feletti tárolótartályokat építhet a szennyezett víz tárolására. Azt is mérlegelik, hogyan kezeljék, ártalmatlanítsák és újrahasznosítsák az összegyűjtött tríciumot és vizet.