német kormány szerdán elfogadta a 2024-es költségvetés 30,6 milliárd eurós csökkentését. Ez érinti többek között az egészségügyet, a gyermekgondozást és a tömegközlekedést is, és nem volt egyszerű menet a koalíción belüli elfogadtatása sem. Heves politikai csatákat váltottak ki a tervek a kabineten belül.

Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint azonban a pandémia miatt megszaladt államadósság és az energiaválság miatt elkerülhetetlenek a drasztikus megszorítások. Ragaszkodott hozzá, hogy az ország visszatérjen a szigorúbb költségvetési politikához, amely figyelembe veszi az alkotmányban rögzített adósságféket és korlátozza a kiadásokat.

Felmerült közben egy újabb teória arról, ki lehetne a NATO következő főtitkára. Brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány azt szeretné, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke töltse be a tisztséget. A héten egy évvel meghosszabbították az aktuális főtitkár, Jens Stoltenberg lejáró mandátumát, ám időszerű lenne találnia egy új jelöltet a tagállamoknak.

Most nem a nyugdíjreform vitte utcára a franciákat

A hét elején még pattanásig feszült a hangulat Franciaországban. A zavargásokat az robbantotta ki, hogy egy algériai származású tinédzsert előző hét végén megöltek a rendőrök Párizs egyik külvárosában. 

A feszültségek a hét elejére-közepére csitultak, ám számos kérdés még válaszra vár Franciaországban. Emmanuel Macron elnöknek határoznia kell, miként kezelje a zavargások által felszínre hozott alapvető problémákat. A Politico szerint Marine Le Pen ellenzéki politikus árnyékában nem lesz könnyű a francia intézmények és a peremkerületi fiatalok közötti szakadék felszámolása.

A francia elnök egyelőre nem egy átfogó megoldási javaslattal állt elő, hanem inkább a közhangulatot szabályozná. A zavargások idejére szerinte érdemes lenne előkészíteni egy metódust, amellyel korlátozhatnák a közösségi platformokhoz való hozzáférést. Szerinte ezzel meg lehetne előzni azt, hogy az erőszak olyan szinten elszabaduljon Franciaországban, mint a napokban.

Putyin elégedett – állítólag

A vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság, közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Mihail Misusztyin miniszterelnök beszámolt neki a legfrissebb gazdasági adatokról. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is úgy értékelte, hogy a korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott az orosz gazdaság: az idei első negyedévben az orosz GDP 1,8 százalékkal csökkent éves összevetésben a cég előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

Putyin elnök már kedden is igyekezett megnyugtatni az ázsiai vezetőket Oroszország stabilitásáról és egységéről.

Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak. Az orosz nép olyan konszolidált, mint még soha

– jelentette ki az államfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján.

A Politicónak nyilatkozó volt kémek azonban úgy látják, Jevgenyir Prigozsin Wagner-vezérnek sikerült megingatnia a rezsimet, Putyin „botladozik” és gyengébb lehet, mint gondoltuk. Értetlenül álltak a fejlemény előtt, nem értik, hogy hagyhatta futni a Kreml a lázadó Prigozsint, mikor sokkal kevesebbért is börtönöztek már be politikai ellenfeleket Oroszországban. Másokat pedig egyéb módokon állítottak félre.

A Wagner-vezért állítólag látták Belaruszban és Szentpéterváron is a lázadás vége óta. Egy Pentagon-tisztviselő mindenesetre arról beszélt, hogy Prigozsin testdublőröket alkalmazhat.

Vlagyimir Putyin számára mindenesetre újabb bosszúság az is, hogy nyilatkozatot írt alá Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amelyben hivatalosan is kiállnak Ukrajna nyugati szervezetekbe való integrációja mellett. A bolgár politikus hangsúlyozta, a közelmúltban megalakult kormány kiemelt feladatának tartja az orosz befolyás visszaszorítását az országban.