A májusi fagyok előtt 92-93 millió tonna körüli oroszországi búzaterméssel kalkuláltak idénre az elemzők. Azonban a késő tavaszi mínusz 6 fokos időjárás átírta a korábbi számításokat.

Az összesen több százezer hektárt, elsősorban a középső régiót érintő hideg miatt 2 millió tonnás veszteséget könyvelhet el az orosz agrárszektor – írja a Mezőhír.

Mindazonáltal nem a fagy okozta a legsúlyosabb károkat. Az őszibúzatermő régióként ismert déli körzetben az elmúlt három hónapban csak a 20-40 százaléka esett a szokásos csapadékmennyiségnek. 

A csapadékszegény idő folytán várhatóan 6 millió tonnával kevesebb lesz az orosz búzatermés mértéke a korábban prognosztizáltnál. 

A tavaszi fajtákra specializálódott, kisebb termőképeségű Volga régióban elhanyagolható a károk mértéke

Összességében a korábbi várakozásokhoz képest 7,2 millió tonnával kevesebbre, 86 millió tonnára teszik az elemzők a 2024-ben learatható orosz búza mennyiségét.

Újabb rossz hír az oroszoknak

Oroszországban 93 millió tonna gabonát takarítanak be az idén, ami jócskán elmarad a tavalyi, rekordközeli 105 millió tonnától – áll a SovEcon orosz mezőgazdasági piackutató cég előrejelzésében.