Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, az Agrárszövetség vezetése pénteken késő este bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják a negatív reakciók következtében – írja az MTI. A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.

„Tudatában vagyunk annak, hogy a közvélemény egy része nem nézné jó szemmel, ha most tiltakozó felvonulást tartanánk. Szeretnénk mi is hozzájárulni a helyzet megnyugvásához. A kormánnyal szembeni kritikus álláspontunk azonban változatlan" – idézi a távirati iroda Jan Dolezalt, a cseh Agrárkamara elnökét.

„A gazdák tiltakozásának megszervezése nagyon bonyolult és hosszú folyamat, ezért mi a bejelentett tüntetések megtartásával továbbra is számolunk” – erősítette meg korábban Jan Dolezal a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva. Szerinte a tüntetések nagyon széleskörűek, és nem biztos, hogy az utolsók lesznek. „A kormány nem tesz semmit az agrárágazat nehéz helyzetének megoldása érdekében, sőt, néhány lépésével meg súlyosbítja is a problémákat” – állította Jan Dolezal.

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter kijelentette: a gazdák tiltakozásai nem járulnak hozzá a jelenlegi feszült társadalmi helyzet enyhítéséhez. „A kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az agrártermelők gondjainak enyhítése érdekében” – reagált Jan Dolezal korábbi bejelentésére a tárcavezető. A miniszter késő este üdvözölte, hogy a tiltakozást az Agrárkamara elnapolta.