Türkmenisztánban felavatták pénteken a világ egyik legmagasabb szobrát: 

a talpazattal együtt 80 méteres alkotással a monumentális építményekre fogékony közép-ázsiai ország leghíresebb költője, Mahtumkuli Fragi előtt tisztelegnek.

A bronz emlékművet a fővárostól, Ashabadtól délre, a Kopet-Dag-hegység lankáin állították fel – idézi az AFP hírügynökség tudósítóját az MTI.

Összehasonlításképpen: 

  • a New York-i Szabadságszobor 93, 
  • a Rio Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra pedig 38 méter magas, 
  • míg a világcsúcstartó, a 182 méter magas indiai Egység szobor.
Az egység szobra Indiában – a 182 méteres szobor Sardar Vallabhbhai Patel indiai kongresszusi politikust és függetlenségi aktivistát ábrázolja
Az egység szobra Indiában – a 182 méteres szobor Sardar Vallabhbhai Patel indiai kongresszusi politikust és függetlenségi aktivistát ábrázolja

A háromszáz éve született Mahtumkuli Fragi költő-filozófust a rendszer a türkmén önazonosság pillérének tekinti, és a műemlék elkészítése a vezetés egyik kísérlete a nemzetállami lét megerősítésére. Türkmenisztán hosszú időn át nomádok lakta, tényleges határok nélküli terület volt, amely később orosz, illetve szovjet uralom alatt élt.

Az emlékműről a jelenlegi államfő, Serdar Berdimuhamedow apja, Gurbanguly Berdimuhamedow döntött, aki 2006 és 2022 között állt Türkmenisztán élén.

A szobor Saragt Babayev műve, aki számos más monumentális alkotást is készített az országban, így Gurbanguly Berdimuhamedow 43 méteres, illetve egy közép-ázsiai pásztorkutya fajta (alabaj) 15 méter magas, aranyozott szobrát.

A költő emlékműve körül 24, szerényebb méretű bronzszobrot is felavattak olyan külföldi alkotók tiszteletére, mint Honoré de Balzac, William Shakespeare, Johann Wolfgang von Goethe és Tu Fu VIII. századi kínai költő.

(A borítókép a türkmén állami hírügynökség oldaláról származik.)