Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron tartózkodik, mondta Alekszandr Lukasenka Minszkben újságíróknak az állami tulajdonú Belta hírügynökség szerint – írj a Bloomberg.

A belorusz elnök azt állítja, hogy Jevgenyij Prigozsin néhány nappal a hirtelen félbeszakadt lázadás után Beloruszban tartózkodott, miután meggyőzte arról, hogy a Wagner alapítója utazzon oda annak fejében, hogy leállítják ellenük a fegyveres lázadás miatt indított büntetőeljárást.

Prigozsin egyébként a lázadás vége óta nem mutatkozott nyilvánosan.

Jevgenyij Prigozsin állítólag kedden érkezett meg a biztonsági csapatával együtt az orosz Szöveségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik szentpétervári irodájába – adott hírt róla a Fontanka helyi hírügynökségre hivatkozva a Yahoo.

A Fontanka szerint Prigozsin azért érkezhetett, hogy összegyűjtse a biztonsági szolgálatok által elkobzott fegyverarzenálját. Prigozsinnak állítólag vissza is adtak 10 milliárd rubelt (több mint 100 millió dollárt), amelyet a rendfenntartók az egyik járművén végrehajtott razzia során találtak. 

Prigozsin a hét elején hangüzenetet tett közzé, amelyben új győzelmeket ígért az ukrán fronton, annak ellenére, hogy a Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy őt és a Wagner csoportot Belaruszba száműzték.

Nagyobb szükségünk van a támogatásotokra, mint bármikor. Szeretném, ha megértenétek, hogy az igazságmenetünk célja az árulókkal szembeni küzdelem és a társadalmunk mozgósítása volt. Sok mindent sikerült elérnünk

– mondta Prigozsin a Wagnerhez köthető GreyZone Telegram csatorna által megosztott üzenetben.

A Wagner-főnöknek eddig sikerült kibújnia a büntetőjogi felelősségre vonás alól a június 24-i lázadás miatt, annak ellenére, hogy több orosz katona életét vesztette, amikor harcosai lelőtték a hadsereg helikoptereit. A Bloomberg keddi jelentése szerint az orosz hadsereg azt reméli, hogy újabb börtönlakók és csecsen katonák küldésével pótolják a Wagner távozása miatt keletkezett űrt az ukrán frontvonalon.

Lukasenka szerint a Wagner-zsoldosok bevethetők Beloruszban az állam védelmében, és ha kell, akkor azonnal bevetik.

Hozzátette: nem látja annak kockázatát, hogy a Wagner felkelést szervezhetne Beloruszban, és fegyvert fordítana rezsimje ellen.

Nagy összeggel nem érdemes fogadni Jevgenyij Prigozsin természetes halálára

Kezdetben az utcán, a liftben vagy erdőben ölték meg azokat, akik az orosz rendszert vagy egyenesen Vlagyimir Putyint bírálták. Ezt követték a megmérgezések, az utóbbi években pedig látványosan sokan zuhantak ki magas épületek ablakaiból. Bővebben >>>