Jordan Peterson kanadai pszichológusról azért kell beszélni, mert „elképesztően rezonál sok szempontból arra a pszichológiai képletre, amelyen keresztül a magyar kormánypárt hatalmon marad” – jelentette ki Pogátsa Zoltán közgazdász a Pogi Podcast legújabb részében. (Az előző podcastrészről pedig itt írtunk.)

Ebben az adásban András Felícia pszichológussal beszélgetett Pogátsa Zoltán Jordan Petersonról, aki a napokban Budapesten, a Papp László Sportarénában tartott előadást, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium meghívásának eleget téve.

A kanadai pszichológus ideológiája összeesküvés-elméletekre épít, nőgyűlölő és klímatagadó. Nincs egyetlen olyan pszichológiai iskola sem, amelyet ténylegesen képviselne társadalomfilozófiai igehirdetésében, ugyanakkor szembemegy a társadalomtudományok és a pszichológia alapelveivel.

Nagyon fontos látni, hogy Jordan Peterson

„a pszichológia révén nyer legitimizációt mindazt illetően, amit ő képvisel, márpedig a pszichológia nagyon nem azt képviseli, amit ő”

– jelentette ki András Felícia.

Pogátsa Zoltán ezt követően rátért arra, mitől lett, mitől lehetett Jordan Peterson az, aki, mi állhat a társadalmi beágyazottsága hátterében.

Nem gondolom, hogy ő maga nagyon különleges lenne. Amit mond, az tartalmilag nagyon régóta létezik, olyat nem mond, amit ne találnánk meg sokkal korábbi írásokban

– mondta a közgazdász.

Pogátsa Zoltán úgy látja, gyakorlatilag egy ókonzervativizmus köszön vissza Jordan Peterson nézeteiből. Ezzel pedig nincs egyedül, „ennek van egy hulláma, a politikában ugyanez elmondható Orbán Viktorról, aki ki mert mondani olyan dolgokat, amelyeket a nyugati konzervatívok hosszú időn keresztül nem mertek. Ugyanez a jelenség Donald Trump” volt amerikai elnök is. Médiumok közül pedig a Fox Newst sorolta még ebbe a halmazba a közgazdász.

Egyfajta szociáldarwinizmus, amit Jordan Peterson képvisel: az állatok és a növények versengenek, és ennek révén fejlődnek, ez a társadalomra alkalmazva szélsőséges individualizálást jelent, annak az elvitatását, hogy a társadalom alapvetően egy kollektív egység, ehelyett mindent leegyszerűsít individuumokra

– mondta Pogátsa Zoltán.