Zhuozhou Hebei tartományban található, amely az elmúlt több mint egy évtized legsúlyosabb viharait szenvedte el Észak-Kínában, amelyek legalább 20 ember halálát okozták. A város Pekinggel is határos, amelyet a hivatalos adatok szerint 140 éve nem látott mennyiségű csapadék öntött el szombat és szerda eleje között – írta a Reuters.

A hebeji hatóságok szükségállapotot hirdettek, mivel a meteorológiai hivatal közleménye szerint Peking környékén szombat és szerda reggel között 744,8 milliméter eső esett, ami 2012 júliusa óta a legsúlyosabb. Zhuozhou több mint 134 ezer lakosa érintett, a város lakosságának több mint egyhatodát evakuálták.

A kínai hatóságok kedden közölték, hogy a Peking környéki özönvízszerű esőzések utakat tettek tönkre, áramszünetet okoztak, és legalább 20 halálos áldozatot követeltek, 27 ember pedig eltűnt.

A lakosok szerint a víz négy méter magasra emelkedett.

Egy kedden készült műholdfelvételből kivehető, hogy Zhuozhou-t három oldalról árvíz veszi körül. 

Áradások
Óriási esőzések voltak Pekingben

Rengeteg áru is veszélybe került

Az áradások raktárakat is érintettek a logisztikai központnak számító városban. A hebeji hatóságok közölték, hogy szerdán megnyitottak egy másik árvízelterelő területet a Yongding folyón, hogy segítsenek enyhíteni az áradásokat.

A BooksChina.com online könyvesbolt kedd este WeChat-fiókján közölte, hogy munkatársaik az elárasztott raktáruk negyedik emeletén várják a mentőket, ahol több mint négymillió könyvet tárolnak.

Miközben az árvíz dél felé áramlik, Gaobeidian város hatóságai 113 ezer lakost evakuáltak, valamint víztározókat nyitottak, hogy felfogják a felesleges vizet

– közölte le a Hszinhua.