Hiába tisztították meg Párizs folyójának vizét, még mindig meglehetősen magas a baktériumszint. Félnek is emiatt a franciák, ugyanis a jövő évi párizsi olimpiai játékok során három úszószámot is rendeznek majd a Szajnában – írja az Index.

A helyzet egyelőre annyira rossz, hogy törölni kellett a paratriatlon tesztversenyét, ugyanis a szombati vízminőségi mérések jócskán a megengedett baktériumszint feletti értéket jeleztek.

Elővigyázatosságból és a sportolók egészségének védelme érdekében ismét úgy döntöttünk, hogy a mára tervezett összes úszóversenyt töröljük

– közölték a szervezők.

A szakértők úgy nyilatkoztak, az újabb magas szennyezettségi adatot a napokban történt heves esőzések okozhatták, a napokban pedig újra megvizsgálják majd a Szajna vizét.

Az Eurosport szerint a Szajnában 1923 óta tilos fürdeni, ám évtizedek óta próbálkoznak azzal, hogy ez megváltozzon. A hírek szerint

építenek egy 80 milliárd eurós átfolyó medencét, amely segíthet megelőzni, hogy nagymértékű szennyeződés maradjon a vízben.

Ennek alapján a jövő évi olimpiára ez a helyzet már nem lesz probléma.

A vízzel egyébként már augusztus elején is voltak gondok, akkor 10 kilométeres hosszútávúszást rendeztek volna, akkor Fábián Bettina, Olasz Anna, Bethlem Dávid, illetve Rasovszky Kristóf is a nevezettek között volt.