Oroszország felfüggesztette az orosz atomfegyverek leszereléséről Japánnal kötött együttműködési megállapodást – közölte az orosz kormány hivatalos internetes oldalán csütörtök éjjel. A dokumentum szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök aláírta az 1993. október 13-án Tokióban kötött szerződés felfüggesztéséről szóló rendeletet – számolt be róla a Reuters.

A döntést Moszkvában nem indokolták meg, csak azt közölték, hogy Oroszország értesíti Japánt a lépésről.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára sajnálkozását fejezte ki a tokiói kabinet nevében Moszkva lépése miatt. Felhívta a figyelmet, hogy a Kreml egyoldalú döntést hozott, a japán fél előzetes tájékoztatása nélkül. A két ország kapcsolata megromlott az ukrajnai háború kitörése óta – amint erre az orosz külügyi tárca többször rámutatott –, miután Japán csatlakozott a nyugati országok által Oroszországra kivetett szankciókhoz, fegyvereket szállított Ukrajnának, és fokozta a katonai tevékenységet Washingtonnal Oroszország távol-keleti határainak közelében.

A harminc évvel ezelőtti megállapodás már a múlté

Oroszország még 1993-ban beleegyezett, hogy a Vlagyivosztokban állomásozó orosz Csendes-óceáni flotta a továbbiakban nem ereszt radioaktív hulladékot a Japán-tengerbe, cserében arra kérte a gazdag országokat, hogy nyújtsanak segítséget a nukleáris hulladék elföldeléséhez.

A szerződés megkötését követően Japán segített az orosz nukleáris fegyverek és atomtengeralattjárók leszerelésében, de a folyamat megállt, miután Moszkva leállította a szükséges adatok továbbítását Tokiónak.