Az orosz parlament alsóházának vezetője arra figyelmeztet, hogy válaszul „sokkal több, barátságtalan országhoz tartozó vagyontárgyat fognak elkobozni”, ha az EU is elkobozza a befagyasztott orosz érdekeltségek jövedelmét.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának vezetője azt követően figyelmeztetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken azt mondta, hogy az EU végrehajtó testülete vizsgálja a szankciókkal sújtott orosz állami vagyonokat, hogy így segítse a megkárosított Ukrajna újjáépítését. Hangsúlyozta, hogy a lépés összhangban van egy korábbi politikai döntéssel, amely szerint Moszkvát felelősségre kell vonni Ukrajna újjáépítéséért, miután teljesen lerohanták az országot.

A Vlagyimir Putyin szövetségesének számító Vologyin világossá tette, hogy ha az EU előremozdítja a javaslatot, Moszkva reakciója nagyobb gazdasági fájdalmat okozna az EU-nak, mint fordítva.

Néhány európai politikus, élükön Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ismét arról kezdett beszélni, hogy ellopják országunk befagyasztott pénzeszközeit, hogy folytassák Kijev militarizálását

– mondta az orosz politikus a Telegramnak adott nyilatkozatában.

Egy ilyen döntés szimmetrikus választ követelne a Kremltől. Ebben az esetben sokkal több, barátságtalan országhoz tartozó vagyontárgyat fognak elkobozni, mint a mi Európában befagyasztott pénzeszközeinket mondta.

180 milliárd eurót zárolhatnak

Ursula Von der Leyen szerint tényleges javaslatot december elején kell előterjeszteni. Az uniós pénzügyminiszterek vizsgálják azokat az elveket, amelyek egy ilyen mechanizmus alapját képeznék.

„Javaslatot fogunk előterjeszteni, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy miként lehetne felhasználni az azokból a vagyonokból származó bevételeket, amelyek jelenleg az Európai Unió korlátozott számú pénzintézetének javát szolgálják” – mondta a német politikus. A szankciókkal sújtott eszközök nagy része Belgiumban található, és 180 milliárd eurót az Euroclear értékpapír letétkezelőnél tartanak.

Az elképzelés azonban technikai kihívásokba ütközik, az Európai Központi Bank ugyanis arra figyelmeztet, hogy e bevételek megcsapolása más központi bankokat is arra ösztönözhet, hogy kilépjenek euróban denominált eszközeikből, ami végső soron magát az eurót gyengítené

– írta a Financial Times. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és a legnagyobb gazdaságokat tömörítő G7-ek mind támogatásukról biztosították az EU elképzelését.