Az orosz üzemanyaggyártók azt a tájékoztatást kapták a kormánytól, hogy készüljenek fel a gázolaj és a benzin exportjára vonatkozó összes fennmaradó korlátozás eltörlésére – közölte három iparági forrás csütörtökön a Reuters hírügynökséggel.

Oroszország mint a világ első számú tengeri dízelolaj-exportőre, szeptember 21-én vezette be az üzemanyag-kiviteli tilalmat a magas belföldi árak és a hiány kezelése érdekében. Az orosz kormány október 6-án enyhített a korlátozásokon, és engedélyezte a gázolaj csővezetéken történő kivitelét, ám a benzinexportra vonatkozó intézkedéseket fenntartotta. A benzin tengerentúli szállítása teherautókon és vasúton szintén tilos.

Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy Moszkva fontolgatja a benzin egyes fajtáira vonatkozó exporttilalom feloldását. 

Azt mondták a termelőknek, hogy a jövő héttől megnyitják az exportot

– nyilatkozta egy orosz olajipari vállalat forrása, aki az ilyen döntések érzékenysége miatt névtelenséget kérve nyilatkozott.

Egy másik, neve mellőzését kérő iparági forrás ugyanezt az információt osztotta meg a Reuters hírügynökséggel: „Megígérték, hogy jövő héten feloldják az exporttilalmat. Erre az ígéretre tekintettel kialakítottunk egy exportmenetrendet és egy finomítási tervet is.”

 

Az EU-ban nálunk az egyik legolcsóbb és a legdrágább is egyben. Mi az?

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz ára, ám a villamosenergia-árakat nézve is dobogósok vagyunk. Viszont utóbbinál kicsit csalóka a kép, mert a közepes és a nagyvállalati fogyasztók Európa legmagasabb villanyszámláját kénytelenek fizetni idehaza. Bővebben --->