Az orosz törvényhozás elfogadta az idegen szavak használatának korlátozásáról szóló törvényt azokban az esetekben, amikor az orosz államnyelvként szolgál – közölte a RIA hírügynökség. 

A törvény előírja az orosz megfelelővel rendelkező idegen szavak használatának tilalmát a hivatalos ügyintézésben és minden más olyan esetben, amikor az orosz államnyelvként működik. 

Az új nyelvi normákat a szótárakban is rögzítik majd.

Továbbá az új orosz törvény kötelezi az állami szerveket és tisztviselőket, hogy munka közben az orosz nyelvet használják államnyelvként, illetve

kötelezővé teszi az orosz nyelvet az összes állami tulajdonú vállalat ügyintézésében is. 

Kivételt képeznek majd azok a szavak, amelyeknek nincs általánosan használható orosz nyelvű megfelelőjük. 

A törvényt először tavaly decemberben tárgyalták a Duma tagjai. A törvény indoklása szerint az új szabályok elfogadásával befejeződik az orosz államnyelvi státuszának jogi képlékenysége. Olyan újdonságokat vezetnek ezzel be, mint például:

  • a normatív szótárak;
  • a normatív nyelvtan;
  • és a normatív szakkönyvek, amelyek rögzítik a kortárs orosz irodalmi nyelv szabályait.

A normatív szótárak listáját a kormány az orosz nyelvvel foglalkozó kormánybizottság javaslatai alapján hagyja majd jóvá. Oroszország most elfogadott törvénye azt is kimondja, hogy az orosz lesz Oroszország államnyelve mint az Orosz Föderáció egyenrangú népek többnemzetiségű uniójának részét képező államalkotó népek nyelve.

Az idegen szavakon kívül tilos lesz az orosz mint államnyelv használatakor a modern orosz irodalmi nyelv normáinak nem megfelelő szavak használata – beleértve az obszcén szavakat és káromkodást is.

Tilos továbbá idegen szavakat használni az Oroszországon belül küldött táviratok és postai küldemények feladóinak és címzettjeinek címzésénél, valamint a postai pénzátutalásoknál.