A nőjogi aktivizmus terén elért eredmények ellenére sem csökkentek a nemek közötti egyenlőtlenségek az utóbbi tíz évben, a jelenlegi mutatók tükrében pedig vélhetően nem sikerül elérni a nemek közötti egyenlőség 2030-ra kitűzött megvalósítását – áll az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) jelentésében.

A 80 országot vizsgáló dokumentumban felhívják a figyelmet arra is, hogy a nemi alapú társadalmi előítéletek még mindig világszerte nagyon erősek, vagyis az emberek csaknem 90 százaléka legalább egy ilyen jellegű előítélettel él.

A legutóbbi felmérések szerint:

  • 10 férfiből és nőből csaknem kilenc zsigeri előítéleteket hordoz a nőkkel szemben;
  • 49 százalék úgy gondolja, hogy a férfiak jobb politikai vezetők;
  • 43 százalék szerint a férfiak rátermettebb vállalati vezetők;
  • 27 százalék úgy gondolja, hogy a nők és férfiak számára biztosított azonos jogok alapvető része a demokratikus berendezkedésnek;
  • 28 százalék szerint, a felsőfokú tanulmányok fontosabbak a férfiak számára.

Aroa Santiago, az UNDP egyik szakértője leszögezte: noha mindent meg kell tenni a nemi alapú előítéletek felszámolása érdekében, a végső cél a hatalmi dinamikák megváltoztatása, mégpedig nemcsak férfiak és nők között, hanem általánosságban az emberek egymás közötti viszonyát illetően.

A nők jogait korlátozó társadalmi normák a közösség egészére nézve károsak és gátolják a fejlődést – szögezte le Pedro Conceicao, a UNDP fejlesztési osztályának igazgatója, hozzátéve:

az egész világ nyer azon, ha a nők szabadságát és önrendelkezését garantálják.

Jóllehet az oktatás mindig is a nők helyzetének előmozdítását segítette, a kutatásban aláhúzzák, hogy egyrészt a koronavírus–járvány nyomán rengeteg nő vesztette el a munkahelyét, másrészt a munka világában még mindig globálisan jelen van a bérszakadék.

A nők lelki és testi egészségére emellett közvetlen fenyegetést jelentenek az erőszakról vallott nézetek: négyből egy megkérdezett nem látta problémának, ha egy férfi bántalmazza a feleségét.

A jelentésben figyelmeztetnek, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség kezelése nélkül nem sikerül megvalósítani az ENSZ 2015-ben megfogalmazott, 2030-ig tartó fenntartható fejlődési programját (SDG) sem.

Ez vezet a nők és a férfiak nemi megkülönböztetéséhez

Rengeteg félrevezető elemzés lát napvilágot a nemzetközi nőnap alkalmából a nők munkaerőpiaci helyzetéről, amelyek sokszor eltúlozva nagyítják fel a nemek közti különbségeket a statisztikai adatok lebutított összehasonlításával. Ilyen például férfiak és a nők közt a bérszakadék, amely az átlagbérek összehasonlításán alapul, közben a női és férfiszakmák eltérő bérezését nem veszi figyelembe. Kevés szó esik ugyanakkor a magyar nők kimagasló vállalkozói kedvéről, az EU átlagát meghaladó jelenlétükről a high-tech munkakörökben, vagy éppen a vezetői pozíciókban. Bővebben >>>

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.