A Credit Suisse korábban felmentette, most azonban visszahelyezte Neil Barofskyt független ombudsmannak azzal a megbízással, hogy felügyelje a bank nácikhoz kötődő számlákkal kapcsolatos múltbeli érintettségének felülvizsgálatát – írja a Bloomberg az amerikai szenátus költségvetési bizottsága alapján, amely a bank belső vizsgálatának irányítását vizsgálta.

Barofskyt 2022 novemberében bocsátották el, az általa összeállított dokumentumot pedig csak az év elején kapta meg a költségvetési bizottság. A jelentésben arra utalt az ombudsman, hogy a bank korlátozta a vizsgálat terjedelmét, bizonyos nyomokat pedig elhanyagoltak.

Credit Suisse áprilisban vitatta a Simon Wiesenthal Központ által korábban tett, a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatos állításokat. A bank szerint a vizsgálat nem támasztotta alá a Központ állításait.

A szenátusi bizottság júliusi kritikáját követően azonban a törvényhozók rendelkezésére bocsátották Barofsky jelentésének cenzúrázatlan változatát, a szenátorok szerint ebből az derült ki, hogy a bank nem tekintette át az összes releváns nyilvántartást.

A belső vizsgálattal kapcsolatos botrány nagyjából 25 évvel azután robbant ki, hogy a két nagy svájci bank (Credit Suisse, UBS) 1,25 milliárd dollár értékben rendezte a holokauszt áldozataival kapcsolatos követeléseket. Ezekben azt állították, hogy a bankok nem adtak vissza vagyont a nácik örököseinek, illetve azoknak, akiknek a vagyonát a háború során a nácik ellopták és a fenti bankokban helyezték el.

 

Súlyos hiányosságok a Credit Suisse pénzügyi beszámolójában

A Credit Suisse kedden közzétette éves jelentését, amelyben „lényeges hiányosságokat” állapított meg a saját tevékenységében. A Svájcban alapított globális befektetési bank azt is közölte, hogy egyelőre nem sikerült megfékeznie az ügyfelek elvándorlását. >>>