2022. december 31-én a Credit Suisse pénzügyi beszámoló feletti belső kontrollja nem volt hatékony, és ugyanezen okok miatt a vezetés újraértékelte az egy évvel korábbit, és ugyanerre a következtetésre jutott 2021. december 31-re vonatkozóan – áll a közleményben.

PwC könyvvizsgáló a jelentésben kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a bank belső kontrolljának hatékonyságáról. A botrányok sorozata által sújtott bank ügyfélkiáramlása a negyedik negyedévben több mint 110 milliárd svájci frankra (44,2 ezermilliárd forint) emelkedett, aminek következtében a likviditási pufferek egy része megszűnt.

Ulrich Koerner vezérigazgató a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon januárban azt mondta, hogy a bank a cég különböző részeibe visszatérő pénzeket észlelt. Kedden a bank ehhez annyit tett hozzá, hogy „a kiáramlás sokkal alacsonyabb szinten stabilizálódott, de még nem fordult meg”.

A múlt hétre tervezett éves jelentést az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) kérésére, amely kérdéseket vetett fel a bank korábbi pénzügyi kimutatásaival kapcsolatban, elhalasztották.

Mélyrepülésben a Credit Suisse részvényei

A múlt héten a Credit Suisse közölte, hogy a SEC megkereste a 2019-es és 2020-as konszolidált cash flow kimutatások korábbi revízióival kapcsolatban. Hétfőn a bank részvényeinek árfolyama több mint 14 százalékkal rekordalacsony szintre esett az amerikai hitelezők, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása által kiváltott piaci zavarok közepette.

A Credit Suisse adósságtörlesztés nemteljesítése elleni biztosítási költség szintén új történelmi csúcsra, 466 bázispontra emelkedett, 49 bázisponttal magasabbra a pénteki záró értéknél. Hétfőn a svájci szabályozó hatóság, a FINMA figyelmeztetett, hogy az amerikai bankok összeomlását követően az ország bankjait és biztosítóit érintő „esetleges fertőzési kockázatokat” igyekszik minél gyorsabban azonosítani.

Az amerikai Silicon Valley Bank csütörtöki megrendülése óta felgyorsultak az események: a hétvégén az amerikai kormányzat lépett, hétfő reggel pedig Nagy-Britanniában született gyors döntés, hogy ne érje veszteség a betéteseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!