Claudine férje a karácsonyi ünnepek folyamán volt kénytelen sürgősségi karbantartást végezni egy gépen, amely halálra zúzta. Az özvegy szerint Franciaországban nem szabadna, hogy munkahelyi haláleset történjen, mégis naponta ketten vesztik így el életüket.

Frédéric Soulier 2012–ben technikusként egy cukorsilóban szenvedett munkahelyi balesetet, amely két másik kollégája életét követelte: 

Az emberek azért dolgoznak, hogy megélhetést szerezzenek, nem azért, hogy az életüket kockáztassák.

Matthieu Lépine történelem és földrajz szakos tanár az elmúlt öt évre visszatekintve elemzi a munkahelyi halálesetek magas arányát Franciaországban, következtetéseit pedig az X közösségi média oldalán teszi közzé. A pedagógus az EuroNewsnak úgy fogalmazott, hogy az országban egyre kevesebb munkaügyi felügyelő dolgozik. Egy felügyelőre jelenleg több mint 10 ezer munkavállaló biztonságának szavatolása nehezedik.

Rémy Bellois munkaügyi felügyelő feladatköre, hogy üzletek, építési területek és különböző vállalkozások felkeresése közben ellenőrizze a biztonsági előírások betartását. Bellois szerint a balesetenként fizetendő 10 ezer eurós bírság nem elég elrettentő erő, hogy a munkaadók komolyabban vegyék az alkalmazottak biztonságát.

Az áldozatok családtagjai alapították meg a “Stop Death at Work” elnevezésű csoportot, amely a meghalt vagy megsérült munkavállalók nevében fokozott biztonsági intézkedéseket követel. A szervezet szerint a hatástalan biztonsági protokollok, elégtelen mértékű büntetések és az ellenőrzések hiánya csupán fokozza a problémát. 

Újabb negatív statisztikában került a középmezőnybe Magyarország

Az Eurostat adatai szerint 3347 halálos munkahelyi balesetet regisztráltak az Európai Unió területén, a legtöbbet Lettországban és Litvániában.