Kijev uniós piachoz való csatlakozása az európai agrárszektor képviselőiből váltottak ki az egyik leghevesebb ellenállást, akik az EU-s piacra beáramló olcsó ukrán gabona távoltartásáért tüntettek. A agrárágazatért felelős kijevi miniszter, Mikola Szolszkij többször megértésre szólította fel az uniós gazdákat, azonban a jövőben mással kell tárgyalniuk az európai mezőgazdászoknak.

Mivel korrupció gyanújával tartóztatták le pénteken Mikola Szolszkij, ukrán mezőgazdasági minisztert – írja a Politico. 

Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda közölte, hogy 2017 és 2021 között a még ügyvédként dolgozó Szoliszkij vezetett csoport illegálisan szerzett meg egy 291 millió hrivnya (közel 2,7 milliárd forint) értékű állami földterületet. Ezenfelül egy 190 millió hrivnyás (1,75 milliárd forint) ingatlanszerzési kísérlettel vádolják a volt minisztert.

Az ügyész szerint Szolszkijék két állami cégtől vették el illegálisan a földet, majd háborús veteránoknak jutaták a területet, azzal a feltétellel, hogy adják azt bérbe néhány magáncégnek.

Ha fizet szabadlábon védekezhet

A magát ártatlannak való miniszter a Korrupcióellenes Iroda vádja után csütörtökön beadta a felmondólevelét a kijevi parlamentnek. 

A letartóztatást elrendelő bíró 75,7 millió hrivnya (700 millió forint) óvadékot állapított meg.

A Zelenszkij elnök leggazdagabb tisztviselőjeként számon tartott Szolszkijnak két hónapja van kifizetnie ezt az összeget. Ha megteszi szabadlábon védekezhet, de nem beszélhet az ügy gyanúsítottjaival és tanúival, illetve át kell adnia útleveleit a hatóságoknak.

Tizenkét év Szibériánál Ukrajna mégiscsak jobb - gondolta a korrupcióba keveredett polgármester

Vlagyivosztok vesztegetésért elítélt korábbi vezetője elhagyhatta a büntetőkolóniát, cserébe Ukrajnába irányították harcolni. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!