A korrupció miatt 12 év börtönre ítélt vlagyivosztoki polgármester, Oleg Gumenyuk szerződést kötött az orosz védelmi minisztériummal, és harcolni indult Ukrajnába. Minderről Alekszandr Kitajev ügyvéd számolt be a Kommerszantnak.

„Gumenyuknak a kiadott parancs szerint december 22-én kellett jelentkeznie a katonai egységnél” – mondta Kitaev, megjegyezve, hogy nincs információja arról, hol tartózkodik jelenleg a volt polgármester. „Ha jól értem, először kiképzésen kell részt vennie az egyik gyakorlópályán” – tette hozzá az ügyvéd.

A közösségi médiában közben fotók jelentek meg, amelyeken állítólag Gumenyuk látható katonai egyenruhában, fegyverrel, katonatársakkal körülvéve.

Oleg Gumenyuk 2019 áprilisától 2021 májusáig volt Vlagyivosztok polgármestere – írja a Meduza. Azután kényszerült lemondásra, miután a miniszterelnök-helyettes és a távol-keleti szövetségi körzet meghatalmazott elnöki megbízottja is bírálta.

2023 januárjában a vlagyivosztoki bíróság 16 év hat hónap szigorított büntetőkolónián letöltendő szabadságvesztésre, valamint 150 millió rubel (600 millió forint) pénzbüntetésre ítélte.  A volt polgármestert 38 millió rubel vesztegetésben találta bűnösnek. Májusban, miután nem ismerte el a bűnösségét és fellebbezett az ítélet ellen, a büntetését 12 év börtönre enyhítették, amelyet az IK-27-nevű büntetőtelepen kellett volna letöltenie, alig 150 kilométerre Vlagyivosztoktól.  

 

 

 

Ezen a világvégi büntetőtelepen sínylődik Alekszej Navalnij

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista több hetes találgatás után végül előkerült: egy sarkvidéki börtönkolóniára száműzték. A sztálini kort idéző telep a brutális fogva tartási körülményeiről hírhedt. >>>