sebesülteket kórházba szállították, a 18 és a 19 éves gyanúsítottat – akik nem az iskola tanulói – rövid hajszát követően őrizetbe vették. A támadók indítékát még nem sikerült kideríteni, de a hatóságok abból indulnak ki, hogy a tettesek nem véletlenszerűen támadtak rá a diákokra.

Az utóbbi időben több hasonló erőszakcselekmény is történt ugyanabban a tartományban, Baden-Württemberg iskoláiban. St. Leon-Rot és Offenburg településeken egy-egy diák meg is halt.

Közben megindult az eljárás a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron támadó férfi ellen.

Súlyos emberölési kísérlettel vádolják azt a 32 éves mali származású férfit, aki három nappal ezelőtt három embert késsel megsebesített a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron. A bűncselekmény életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható. Az előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított ellen, aki az ügyészség szerint francia embereket akart megtámadni, emellett vádat emeltek fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés miatt is.

Véssük eszünkbe, hogy ez nem politikai ügy! Ami még kérdés lesz az ügyben, az az ügyfelünk egészségi állapota

 – mondta a sajtónak a vádlott ügyvédje, Yassine Yakouti.     

A gyanúsított őrizetét vasárnap 24 órára felfüggesztették, ez idő alatt pszichiátriai intézetbe szállították, ezt követően azonban az ügyészség engedélyezte, hogy újra őrizetbe vegyék, mivel a pszichiátriai vizsgálat nem zárta ki a büntetőjogi felelősségét.

A támadásban megsérült három ember közül egy 66 éves férfi továbbra is életveszélyes állapotban van, őt a hasán ért egy késszúrás és kalapáccsal is fejbe ütötte a támadó. Egy másik sérült, aki megpróbált közbelépni és feltartóztatni a merénylőt, még mindig kórházi kezelés alatt állt.    

A vádlott, aki legálisan élt Olaszországban, és február 1-én érkezett Franciaországba. Kedden a vizsgálóbíró előtt nem tett vallomást, de rendőrségi források szerint az őrizetbe vételét követően azt mondta a nyomozóknak, hogy meg akarta bosszulni a rossz bánásmódot, amelynek Franciaország kitette a nagyapját.

A hatóságok vizsgálják a gyanúsított TikTok-fiókját, amelyen egy szemüveges, szakállas, fekete bőrű és hajú férfi látható, és egyes felvételeken arról beszél, hogy neheztel Franciaországra a mali katonai beavatkozása miatt.     

vádlott vallomásai, valamint a telefonjában talált felvételek arra engednek következtetni, hogy tettét azzal a céllal követte el, hogy francia állampolgárokat támadjon meg nemzethez való tartozásuk miatt – mondta korábban Laure Beccuau ügyész. Az, hogy az áldozatokat a francia nemzethez való tényleges vagy feltételezett tartozásuk miatt célozta meg, súlyosbító körülménynek minősül – tette hozzá.