Az útburkolat védelmében meghozott intézkedést azért kellett elrendelni, mert az INMH vörös riadót adott ki Bukarestre és hat környező megyére. Az érintett területeken a következő napokban a hőmérséklet akár a 40-42 fokos csúcsértéket is elérheti.

Az intézkedés nem vonatkozik

  • a személyszállító;
  • a romlandó élelmiszert;
  • az üzemanyagot;
  • a postai küldeményeket;
  • és az élő állatot szállító járművekre.

Nem vonatkozik továbbá a hűtőkocsikra, a mentőkre, valamint a katonai és a katasztrófavédelmi járművekre sem.

A rendelkezés 24 havasalföldi, bánsági, dél-moldvai és dobrudzsai megyére érvényes, de kiterjed Arad és Temes megyére is, melyeken az M43-as autópályával összeköttetést teremtő A1-es autópálya is keresztülhalad.

Az egész kontinensen pusztít a hőség

Európa-szerte gondokat okoz az extrém nyári meleg, Görögországban egy hete erdőtüzek pusztítanak miatta, ami Rodoszon rendkívüli állapotokat okozott. Spanyolországban és Olaszországban a hőhullám miatt drámaian megugrott a légkondicionáló berendezések utáni kereslet a Reuters beszámolója szerint. Az Unieuro olasz kiskereskedelmi cég közlése szerint az országban két hét alatt megduplázódott az eladott eszközök száma.

Mit adtak nekünk az erdők? – Litkai Gergely és Udvaros Dorottya új videója

Új, humorral fűszerezett, egyben elgondolkodtató videóval jelentkezik Litkai Gergely és Udvaros Dorottya. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy az erdők sokkal nagyobb értéket jelentenek természetes állapotukban, mint a belőlük kivágott faanyag. Bővebben--->