Hatalmas újítással készülnek fel a természeti katasztrófákra Japánban: olyan ételautomatákat helyeznek ki a kifejezetten veszélyeztetett Akóban, amelyek ingyenes ételt és italt kínálnak a tengerparti város lakosainak a természeti csapások idején – számolt be a The Guardian.

Az ételautomatákat úgy tervezték, hogy az egyébként pénzért kínált étel és ital ingyenesen hozzáférhetővé váljon ha a hatóságok esőzés miatt adnak ki figyelmeztetést, vagy a japán szeizmikus skálán eléri az ötöt a földrengés erőssége, és a lakosság kitelepítésre szorul.

A készülékek 300 palack üdítővel, és 150 adag élelmiszerrel, köztük táplálékkiegészítőkkel vannak felszerelve az evakuációs menedékhelyek közelében.

A gyártó Earth Corp. állítása szerint ezek az automaták a maguk nemében elsők Japánban, ami nem meglepő, hiszen a világ egyik szeizmikusan legaktívabb országát az utóbbi években is áradásokat és földcsuszamlásokat előidéző tájfunok sújtották.

Japán így nem csak az élelmiszer biztosításával készül fel a nehéz időkre: Tokió egyik parkjában egy rádióadóval ellátott automatát telepítettek, amely az erős földrengések esetén vészjelzéseket bocsát ki, és egy helyi rádióállomásról közvetíti a létfontosságú információkat.

A japán szakemberek nemrég 50 százalékról 60 százalékra, a következő négy évtizedet nézve pedig 90 százalékra emelték a valószínűségét, hogy a Honsú szigetétől délre húzódó Nankai-árok mentén a következő húsz évben „megarengés” következik be.