Frissülő cikkünk...

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is.

Netanjahu: ne kezdjenek háborúba!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya nemrég felszólította az Izraellel északon szomszédos Hezbollah nevű militáns csoportot, hogy ne kezdjen háborút egy második fronton, és „Libanon elpusztításával” fenyegette meg, ha ezt megteszi, írja a Reuters. 

Kép: Reuters

Vasárnap egy magas rangú izraeli tisztviselő azzal vádolta meg Iránt, hogy egy ilyen második frontot próbál megnyitni azzal, hogy fegyvereket telepít Szíriában vagy azon keresztül, válaszul az X közösségi médiaplatformon közzétett, ezen forgatókönyvet felvető bejegyzésre.

Irán ENSZ-képviselete szombaton késő este arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael „háborús bűncselekményeit és népirtását” nem állítják meg azonnal, „a helyzet kicsúszhat az irányítás alól”, és messzemenő következményekkel járhat.

A Hamászt és a Hezbollahot Irán támogatja.

Iszmail Haníje Hamász-vezető szombaton Katarban találkozott Irán külügyminiszterével, és megvitatták a palesztin csoport Izrael elleni támadását, és megállapodtak az együttműködés folytatásában a csoport céljainak elérése érdekében – áll a Hamász közleményében.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy Khan Júniszban végrehajtott légicsapásban megölte a Hamász elit Nukhba-alakulatának egyik parancsnokát, aki az október 7-i támadást vezette a két izraeli határ menti falu, Nirim és Nir Oz ellen.

Elindult az Eisenhower

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy az Eisenhower repülőgép-hordozó csapásmérő csoport a Földközi-tenger keleti része felé indul, hogy csatlakozzon egy másik, már ott lévő hordozó csapásmérő csoporthoz.

Uniós csúcs kezdődik

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban. Charles Michel meghívólevelében azt írta, az Európai Uniónak a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a konfliktus regionális elmérgesedése és a humanitárius jog megsértésének elkerülése érdekében kell fellépnie. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat, ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is.
Fontosnak nevezte a regionális szereplőkkel fenntartott kapcsolatok fenntartását, majd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „soha nem szabad szem elől tévesztenünk annak fontosságát, hogy a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén a kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható békére törekedjünk”.  (MTI)

Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta, hogy ez „része azon törekvésünknek, hogy elrettentsük az Izrael elleni ellenséges akciókat, illetve a Hamász Izrael elleni támadását követően a háború kiszélesítésére irányuló bármilyen erőfeszítést”.

Pénteken az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezet északi felének lakóit, akikhez az enklávé legnagyobb települése, Gázaváros is tartozik, hogy azonnal költözzenek délre.

Kép: Reuters

A Hamász felszólította az embereket, hogy ne menjenek el, mondván, hogy a kivezető utak nem biztonságosak. Azt mondta, hogy pénteken több tucat ember halt meg a menekülteket szállító autókra és teherautókra mért csapásokban. 

Egyes lakosok azt mondták, hogy nem mennek el, utalva ezzel a „Nakbára”, vagyis a „katasztrófára”, amikor sok palesztint elűztek otthonából az 1948-as háború során, amely Izrael megalakulását kísérte.

„Nem hagyjuk el az otthonunkat, és nem fogunk kitelepülni” - mondta egy nagymama, aki unokáival otthon próbálja túlélni a bombázásokat, a kenyér-, ivóvíz- és áramhiányt. 

Több határmenti falut lezártak

A Hezbollah közölte, hogy irányított rakétákkal és aknavetőbombákkal lőtt öt izraeli előőrsöt a vitatott Sébaa-farmok területén. Egyes források szerint rakétákat lőttek ki egy izraeli katonai őrhelyre, és többen észlelték az Izrael felől érkező lövéseket. 

Az izraeli Kan rádió arról számolt be, hogy öt határ menti falut lezártak válaszul a feltételezett libanoni behatolásra.

Netanjahu biztonsági tanácsadója, Tzachi Hanegbi azt mondta, hogy Izrael „igyekszik nem belekeveredni egy kétfrontos háborúba”, és figyelmeztette a Hezbollahot, hogy maradjon ki a harcokból.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy legalább 279 katonája halt meg október 7-e óta, amikor a Hamász támadást indított Dél-Izrael ellen. Az izraeli áldozatok teljes számát több mint 1300-ra becsülik. A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a Hamász támadása óta több mint 2300 ember halt meg a Gázai övezetet ért izraeli bombázásokban, és az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy további ezrek halhatnak meg, mivel a területen lévő egészségügyi létesítmények kifogytak az ellátmányból. (Guardian)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport