Két terrortámadás általi robbanás több mint 100 embert ölt meg és még többeket megsebesített egy iráni ünnepségen, amelyet a 2020-ban egy amerikai drón által megölt Kaszem Szolejmáni főparancsnok emlékére rendeztek – közölték szerdán iráni tisztviselők a Reuters beszámolója szerint.

Az iráni állami televízió beszámolt egy első, majd egy második robbanásról az évfordulós rendezvényen abban a temetőben, ahol Szolejmáni sírja van a délkeleti Kerman városában. Egy tisztviselő az IRNA állami hírügynökségnek elmondta, hogy a kermani mártírok temetőjéhez vezető út mentén elhelyezett két robbanószerkezetet terroristák távolról robbantották fel.

Rengeteg a halálos áldozat és a sebesült

Babak Jektaparast, az iráni mentőszolgálat szóvivője szerint 73 ember meghalt és 170 megsebesült. Az állami televízió később azt közölte, hogy már legalább száz ember halt meg.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadásokat.

Az iráni média által sugárzott videókon több tucat szétszórt holttest látható, miközben egyes járókelők próbálják ellátni a túlélőket, mások pedig igyekeznek elhagyni a robbanás területét.

„Szörnyű hangok hallatszottak a helyszínen, minden biztonsági és védelmi intézkedés ellenére. Még vizsgálódunk” –  mondta Reza Fallah, a Kerman Vörös Félhold Társaság vezetője az állami televíziónak.