Az Idalia trópusi viharként vasárnap még Kubában okozott jelentős károkat és komoly esőzést, majd a Mexikói-öböl térsége felett hurrikánná erősödött. A várakozások szerint kedden este érheti el az Egyesült Államok területét, és Florida északnyugati részét érintheti a legsúlyosabban.

A szövetségi állam északnyugati partvidékének településein homokzsákokkal készülnek, és az alacsonyabban fekvő területekről kiköltöztették az ott élőket. Tampa és St.Pete-Clearwater nemzetközi repülőtereket kedden lezárják.

Az állam 46 megyéjére kihirdetett veszélyhelyzet nyomán készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, 2400 vízi mentőjárművet és repülőket.

Ron DeSantis kormányzó

„jelentős kihatással” járónak nevezte a hurrikán várható pusztítását,

ami az eredeti várakozások szerint trópusi viharként érte volna el az államot, de a hétfői meteorológiai előrejelzés már 3-as kategóriájú hurrikánról szól.

Republican presidential candidate, Florida Gov. Ron DeSantis has his makeup touched up during a break in the first debate of the GOP primary season hosted by FOX News at the Fiserv Forum on August 23, 2023 in Milwaukee, Wisconsin. Eight presidential hopefuls squared off in the first Republican debate as former U.S. President Donald Trump, currently facing indictments in four locations, declined to participate in the event. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Ron DeSantis a republikánusok első tévévitáján
Kép: Getty Images, Win McNamee

A közelgő vihar miatt hétfőn Joe Biden elnök veszélyhelyzetről írt alá rendeletet Florida érintett térségére, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tesz a védekezéshez.

Florida délnyugati részén tavaly szeptember végén az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, amely után az újjáépítés még mindig tart.