Horvátország jelentős földalatti erőforrásokkal rendelkezik, ezt a geotermikus adottságot eddig a turizmusban és az egészségügyben használták fel, azonban a jövőben a délnyugati szomszédunk a nagyvárosai fűtésére is használhatja a termálvizeit.

A horvát kormány 30 milliárdot eurót különített el a jövő évi költségvetésből a termál kutak fúrására. Először Eszéken és a Zágráb melletti Nagygorica közelében létesítenek furatokat – írja a Világgazdaság.

Eszéken található Európa legmelegebb, 95 fokos termálforrása (amit jelenleg a bizovaci gyógyfürdő hasznosít), itt egy 2000 méter mély, új fúrással egy 12 ezer háztartást ellátó, 130 megawattnyi távhőkapacitású hőhálózat kialakítását tervezik. Nagygorica közelében pedig 50 fokos, 6 ezer háztartást ellátó furat kialakításával számolnak.

Az energiaminisztérium közölte, hogy várhatóan a Molhoz tartozó INA szakértői végzik majd a munkálatokat.  Amennyiben ezek a próbálkozások sikerrel járnak, akkor a zágrábi kormány az egész ország távhőrendszerét átállíthatja a termálforrásokra.

A módszert Zágrábban már használják, a horvát fővárosban egy 35 fokos, 1,7 megawattos hőkapacitást biztosító termálforrással a Testnevelési Egyetem kampuszát, egy sportcsarnokot és egy kórházat is képes ellátni.

(Gulyás Ábel)

Az EU-ban nálunk az egyik legolcsóbb és a legdrágább is egyben. Mi az?

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz ára, ám a villamosenergia-árakat nézve is dobogósok vagyunk. Viszont utóbbinál kicsit csalóka a kép, mert a közepes és a nagyvállalati fogyasztók Európa legmagasabb villanyszámláját kénytelenek fizetni idehaza.
Bővebben--->