76 éves korában, párizsi otthonában meghalt Jane Birkin, francia-brit színésznő, az egyik leghíresebb francia dal, a „Je t'aime… moi non plus" énekesnője, amelyből hat millió lemezt adtak el világszerte. Menna Rawlings, a franciaországi brit nagykövet „a legfranciásabb brit művésznek” nevezte.

Legendás szerelem

Jane Birkin Londonban született, David Birkin, a királyi haditengerészet parancsnoka és Judy Campbell színésznő lányaként. Bár Nagy Britanniában nőtt fel, Birkin francia nyelven énekelt, és az 1970-es években költözött oda. Nem sokkal később már a Serge Gainsbourg zenésszel dolgozott együtt, aki több dalt is írt hozzá.

A „Je t'aime… moi non plus" című dalt, amelyet Serge Gainsbourg Brigitte Bardot számára szerzett, 1969-ben végül duettben rögzítették és így lett világhírű. A dalt nyíltan szexuális tartalma miatt több országban betiltották.

A párnak egy lánya született, Charlotte Gainsbourg, aki szintén színésznő és énekesnő lett.

Birkin inspirálta a Hermès francia márka Birkin kézitáskáját, ami az egyik legdrágább kézitáskák egyike, több millió forintba is kerülhet, és nem is vásárolhatja meg akárki a boltokban.

Jane Birkin olyan filmekben szerepelt, mint Antonioni 1966-os Nagyítás című alkotása, a Gainsbourg által rendezett Szeretlek, én se téged (1976), a Halál a Níluson (1978) és a Nyaraló Gyilkosok (1982).