Az ukrán hadvezetés amerikai és brit rakétákkal szándékozik csapást mérni orosz területekre, köztük a Krímre, ami haladéktalan válaszlépésekhez vezet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a katonai tárca vezetői tanácskozásán.

Értesüléseink szerint az ukrán fegyveres erők vezetése azt tervezi, hogy HIMARS és Storm Shadow rakétákkal mér csapásokat az Oroszországi Föderáció területére, köztük a Krímre –mondta az orosz védelmi tárca vezetője.

Szergej Sojgu hangsúlyozta, hogy ezeknek a rakétáknak a „különleges hadművelet” övezetén kívüli használata azonnali csapásokat vonna maga után az ukrajnai döntéshozó központok ellen, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljes körű bevonását jelentené a konfliktusba.

NATO által kiképzett elitalakulatok

A miniszter beszámolója szerint Kijev továbbra is támadásokkal kísérletezik a donyecki régió déli részén, Zaporizzsjában és Donyeck körzetében, NATO-szakemberek által kiképzett elitalakulatokat, valamint nagyszámú nyugati fegyvert bevetve. A miniszter szerint

az orosz erők június 4. óta 263, az állásaik ellen irányuló ukrán támadást vertek vissza.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója az Oroszországi Történelmi Társaság keddi tanácskozásán úgy fogalmazott, hogy az orosz erők lényegében egy NATO-csoportosulás ellentámadását tartóztatják fel, amelyben ukrán katonák szolgáltatják ez élőerőt.