A magyar határ melletti, partiumi megye több településéről is jelentettek károkat a kedd esti, 5,2-es erősségűre javított földrengés és az azt követő számos utórengés után.

A legtöbb kár Gyorok (Ghioroc) községben keletkezett, ahol

több száz ház megrongálódott, a legtöbbnél kémények dőltek le, vagy a tetőzetben keletkezett kár.

Corneliu Pop-Morodan polgármester szerdára összehívta a helyi szakértői bizottságot, hogy összegezzék a kárt. Közölte, hogy az epicentrumhoz közeli község valamennyi települése érintett, sérültek nincsenek.

Földrengések rázták meg Magyarországot

Az első becslések szerint 5-ös magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól 12 kilométerre június 6-án, helyi idő szerint 19.26 perckor. A földmozgás hatásait Magyarország több pontján is érezni lehetett – közölte az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. Bővebben>>>

Temeshidegkúton is több mint száz kémény leomlott

Több mint száz kémény omlott le Temeshidegkút (Zabrani) községben is, ahol szintén megrongálódtak tetőzetek, beomlottak mennyezetek, több épületen mély repedések keletkeztek.

A földrengés fészkének számító Ópálos (Paulis) községben is számos ház megrongálódott.

Ioan Turcin polgármester szerint a legtöbb kár Kalodva (Cladova) településen van, ahol a helyi iskola két terme is használhatatlanná vált.

Aradon vakolat- és faldarabok estek le a régi belvárosi épületekről, Calin Bibart, a megyeszékhely polgármestere élő felvételen közölte, hogy a városvezetés a jövőben megbírságolja azokat a tulajdonosokat, akik nem újítják fel épületeiket.

Magyarországra is eljutott, de Erdélyben mindenhol érezték

Az Arad megyei prefektúra egyelőre a helyi hatóságok bejelentéseit várja a keletkezett károkról, és súlyosságuk függvényében kormánytámogatást kér a helyreállításhoz.

A romániai földfizikai intézet korrigált adatai szerint

  • a földrengés 5,2-as erősségű volt,
  • központja a felszínhez közel, 5,6 kilométeres mélységben volt.
  • Helyi idő szerint 20 óra 26 perckor következett be,
  • Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre.

Kolozsváron, a Bánságban és Erdély szinte valamennyi megyéjében erősen érződött, és Magyarországon is érezni lehetett.